Μάλα: Ένα χρήσιμο κόσμημα για τη γιόγκα

Μάλα: Ένα χρήσιμο κόσμημα για τη γιόγκα

Τα κοσμήματα έχουν εξέχουσα θέση σε όλους τους πολιτισμούς, αρχαίους και σύγχρονους. Ο πρωτόγονος άνθρωπος φόραγε στολίδια, όχι μόνο για λόγους καλλωπισμού, αλλά και για να προστατευτεί από τις εχθρικές δυνάμεις.

Αυτή η παράδοση έχει διασωθεί έως τις μέρες μας στους περισσότερους λαούς, που συνηθίζουν να φοράνε κοσμήματα με ιδιαίτερο συμβολισμό.

Στη γιογκική κουλτούρα χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων το  κομποσκοίνι Japamala ή Mala (Μάλα), ως εργαλείο αυτοσυγκέντρωσης για την πρακτική του διαλογισμού και της προσευχής.

Στα σανσκριτικά Japa ονομάζεται η απαγγελία των mantras και mala σημαίνει γιρλάντα.  Οπότε ήδη έχετε καταλάβει ποια είναι η χρησιμότητα του.

 

Τι είναι το Μάλα

Το κομποσκοίνι αυτό,  αποτελείται από 108 χάντρες και τοποθετείται στο δεξί χέρι, περασμένο από το μεσαίο δάχτυλο.  Οι χάντρες του εξυπηρετούν το μέτρημα, όταν επαναλαμβάνουμε ένα mantra κατά τη διάρκεια του διαλογισμού.

Το 108 έχει ιδιαίτερη συμβολική αξία σε πολλές Ινδουιστικές και Βουδιστικές παραδόσεις που θεωρούν ότι αυτό το νούμερο είναι ο αριθμός της ύπαρξης. Μην ξεχνάμε ότι στην πρακτική της γιόγκα χρησιμοποιούνται 108 ιερά κείμενα και οι γιόγκις κάνουν 108 χαιρετισμούς.

Στο Μάλα υπάρχει και μια κεντρική χάντρα, η 109η,  που αποκαλείται η χάντρα του Guru. Η συγκεκριμένη χάντρα είναι το σημείο απ’ όπου ξεκινάει και τελειώνει η προσευχή. Στα σανσκριτικά guru σημαίνει  «σεβαστός» και χρησιμοποιείται για τον δάσκαλο της γιόγκα αλλά και για να περιγράψει το θεϊκό.

Όταν χρησιμοποιούμε το Μάλα, μετράμε κάθε χάντρα χωριστά, ανάλογα με τα mantras. Μόλις φτάνουμε στην κεντρική χάντρα, δεν την συμπεριλαμβάνουμε στο μέτρημα. Ούτε, όμως, την προσπερνάμε, σε ένδειξη σεβασμού σε κάτι ανώτερο από εμάς. Έτσι, κάνουμε μια μικρή παύση, γυρίζουμε το Μάλα 180 μοίρες και συνεχίζουμε το μέτρημα στην αντίθετη κατεύθυνση.

 

Ένα πανέμορφο κόσμημα

Το Μάλα και οι χάντρες  του κατασκευάζονται από διάφορα υλικά, κυρίως από ξύλο (βασιλικού,  τριανταφυλλιάς,  ρουντράξα, κ.α.) ή ημιπολύτιμους λίθους.

Κάθε υλικό έχει διαφορετικές ιδιότητες, άρα μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά τον ασκούμενο.

Το Μάλα φτιάχνεται με πολύ κόπο και φροντίδα. Είναι χαρακτηριστικό πως ανάμεσα από κάθε χάντρα υπάρχει ένας χειροποίητος κόμπος που εξασφαλίζει ότι οι χάντρες δεν ακουμπάνε μεταξύ τους, και άρα δεν τραβάνε την προσοχή δημιουργώντας ήχους.

Εκτός από το χέρι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Μάλα ως κόσμημα στο λαιμό. Οι όμορφες χάντρες από πέτρα ή άλλο υλικό θα στολίσουν το λαιμό σας.

Όσο για το πώς θα επιλέξετε το Μάλα που σας ταιριάζει, όπως είπαμε κάθε υλικό έχει διαφορετικές ιδιότητες, οπότε το πιο πιθανό είναι σας …επιλέξει αυτό, δηλαδή να σας τραβήξει η ενέργεια που περιέχει.

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!