Σεϊτάν: Yποκατάστατο κρέατος σε χορτοφαγικά πιάτα

Σεϊτάν: Yποκατάστατο κρέατος σε χορτοφαγικά πιάτα

Το Σεϊτάν είναι υποκατάστατο κρέατος που παράγεται από την γλουτένη, δηλαδή την πρωτεΐνη του σιταριού και είναι πολύ δημοφιλές στους vegan αρκεί να μην έχει αλλεργία στην γλουτένη.

Ως υποκατάστατο του κέρατος είναι γνωστό από τον 6ο αιώνα στην Ασία και χρησιμοποιείται στην κινεζική και ιαπωνική κουζίνα και δεν έχει καμία σχέση με την σόγια που κυριαρχεί στα χορτοφαγικά πιάτα. Το πιο ενδιαφέρον είναι πως μπορεί κάποιος πολύ εύκολα στην κουζίνα του να φτιάξει Σεϊτάν και φυσικά να εντυπωσιάσει χορτοφάγους και μη.

 

Πώς παρασκευάζεται

Η διαδικασία είναι απλή, ωστόσο απαιτεί λίγη υπομονή για να βγει σωστό αποτέλεσμα. Αφού πρώτα φτιάξει κάποιος με νερό και αλεύρι μια απλή ζύμη, την οποία θα έχει ζυμώσει καλά για περίπου δέκα λεπτά, στη συνέχεια την τοποθετεί σε μια κατσαρόλα στον νεροχύτη και την ξεπλένει στη βρύση για να φύγει το αλεύρι και το άμυλο για να μείνει μόνο η γλουτένη – πρωτεΐνη.

Αρχικά το νερό θα είναι θολό και άσπρο, όσο όμως θα συνεχίζεται το ξέπλυμα το νερό θα καθαρίζει που είναι και η ένδειξη πως ότι έχει απομείνει είναι η γλουτένη – πρωτεΐνη. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι μια μάζα κολλώδες και ελαστική. Το πρώτο μέρος της δουλειάς έγινε αλλά δεν είναι ακόμα Σεϊτάν.

 

 

Πώς μαγειρεύεται

Με δύο μεθόδους η γλουτένη – πρωτεΐνη γίνεται Σεϊτάν. Είτε βραστή με διάφορα λαχανικά και καρυκεύματα για να τις δώσουν γεύση, είτε κομμένη σε φέτες και ψημένη στον φούρνο. Και στις δύο περιπτώσεις το Σεϊτάν βγαίνει μαστιχωτό και η υφή του θυμίζει κρέας και μάλιστα περισσότερο από κάθε άλλο υλικό που μπορεί να το υποκαταστήσει.

Αν η επιλογή είναι το ψήσιμο, τότε η μάζα της γλουτένης θα πρέπει να αφεθεί κάμποση ώρα για να στεγνώσει αρκετά. Η προσθήκη καρυκευμάτων γίνεται όπως σε κάθε άλλο ψητό και είναι της επιλογή σας.

 

Τι να προσέξουμε

Το Σεϊτάν είναι μια πολύ καλή επιλογή ως υποκατάστατο κρέατος. Μπορεί να το φτιάξεις μόνος σου χωρίς χημικές επεξεργασίες και να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό από τα προϊόντα σόγιας.

Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάς ότι είναι γλουτένη που σημαίνει πως δεν μπορεί να καταναλωθεί από όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη και από όσους έχουν ευαισθησία και αλλεργία στη γλουτένη. Επίσης, θέλει μέτρο στην κατανάλωση της διότι ακόμα και ένας άνθρωπος που δεν έχει δυσανεξία στην γλουτένη δεν πρέπει να υπερβάλει στην κατανάλωση της καθώς να υποστεί φλεγμονή.

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!