Οι ιδιότητες του Πράσινου Καφέ που πρέπει να γνωρίζουμε

Οι ιδιότητες του Πράσινου Καφέ που πρέπει να γνωρίζουμε

Οι κόκκοι πρασίνου καφέ φημίζονται για τις διαιτητικές και αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες.

Πριν δούμε εάν είναι όντως έτσι ή αν πρόκειται για ένα προϊόν που οφείλει την φήμη του στο life style και στην τάση να θεωρούμε τα πάντα ως super foods, θα πρέπει να εξηγήσουμε περί τίνος πρόκειται.

 

Τι είναι ο πράσινος καφές και τι περιέχει;

Με τον όρο κόκκοι πράσινου καφέ εννοούμε τους σπόρους καφέ που δεν είναι καβουρντισμένοι, δηλαδή που είναι άψητοι. Με αυτό τον τρόπο διατηρούν αναλλοίωτα όλα τα θρεπτικά συστατικά του καφέ.

Η διαδικασία του ψησίματος μειώνει τα επίπεδα του χλωρογενικού οξέος, μια ουσία που βοηθάει στις καρδιαγγειακές παθήσεις, στον διαβήτη, στην απώλεια βάρους και σε άλλες παθήσεις. Επομένως, το βασικό προτέρημα των κόκκων πράσινου καφέ είναι ότι έχουν υψηλότερα επίπεδα χλωρογενικού οξέος .

Πέραν αυτής της ουσίας, οι κόκκοι πράσινου καφέ περιέχουν δεκάδες θρεπτικά συστατικά όπως υδατάνθρακες, πρωτεϊνες, αμινοξέα ελευθέρας μορφής, μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνη Β3, αλκαλοειδή και βέβαια την γνωστή μας καφεΐνη που δρα ως ένα υπέροχο τονωτικό. Η καφεΐνη δρα απευθείας στο κεντρικό νευρικό σύστημα και βοηθάει την συγκέντρωση και την καλή διάθεση, ιδίως σε περίπτωση υπνηλίας.

Γενικά, οι ουσίες που περιέχει ο πράσινος καφές, και κυρίως το χλωρογενικό οξύ, αυξάνουν τον κυτταρικό μεταβολισμό και επιταχύνουν τις καύσεις. Μάλιστα, οι κόκκοι αυτοί μπορούν να βοηθήσουν στην καύση του λίπους χωρίς καν να χρειαστεί γυμναστική ή κάποια άλλη έντονη δραστηριότητα. Αρκετές έρευνες έχουν αναδείξει ότι το χλωρογενικό οξύ προωθεί την απώλεια βάρους, τόσο με την μείωση της απορρόφησης των λιπαρών και την γλυκόζης στο έντερο, όσο και με την μείωση των επιπέδων ινσουλίνης που βελτιώνει την μεταβολική λειτουργία.

 

Λοιπές σημαντικές ιδιότητες

Ο πράσινος καφές περιέχει λιγότερη καφεΐνη και γι΄αυτό είναι λιγότερο βλαπτικός για το στομάχι. Βέβαια, όπως προαναφέραμε περιέχει καφεΐνη, επομένως χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση του σε περίπτωση που υπάρχει κάποια ευαισθησία στην καφεΐνη.

Το χλωρογενικό οξύ είναι μια πολυφαινόλη με αντιοξειδωτική δράση. Επομένως, μπορεί να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν πολλές παθήσεις. Για παράδειγμα έχει αναφερθεί από επιστήμονες ότι δρα ενάντια στις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον διαβήτη.

Στα πλαίσια του ετήσιου συνεδρίου Πειραματικής Βιολογίας (Απρίλιος 2007) που διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία των Αμερικανικών Εταιρειών Πειραματικής Βιολογίας (Federation of American Societies for Experimental Biology), παρουσιάστηκε μία ανασκόπηση των ερευνών για τη σχέση του καφέ με πολλές παθήσεις. Ένα από τα κύρια δεδομένα που παρουσιάστηκαν ήταν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ, 3 έως 5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, σχετίζεται με μείωση του κινδύνου προσβολής από τις νόσους Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ.

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!