Αβοκάντο: γιατί αξίζει να το εντάξουμε στη διατροφή μας

Χωρίς να ακροβατούμε μεταξύ υπερβολής και λογικής, θα παρουσιάσουμε  τις θρεπτικές ιδιότητες του αβοκάντο, αλλά και κάποια από τα γενικότερα χαρακτηριστικά του.

Πρόκειται για ένα φρούτο που έχει μπει εδώ και καιρό αρκετά δυναμικά στις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων και στη χώρα μας, λόγω της καλής γεύσης, της πλούσιας και βουτυρώδης υφής του, καθώς και λόγω των ιδιοτήτων του.

Το δέντρο, του οποίου η επιστημονική ονομασία είναι Persea Americana, κατάγεται από την Κεντρική Αμερική, ενώ για πρώτη φορά καλλιεργήθηκε στο Μεξικό το 500πΧ. Από τις πιο δημοφιλείς εμπορικές ποικιλίες είναι η Hass, αλλά και η Fuerte.

Αρχικά, έχει ενδιαφέρον να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και εγχώρια αβοκάντο. Ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός της ενημερώνει ότι οι παραγωγικές φυτείες αβοκάντο στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 6 χιλιάδες στρέμματα, ενώ οι παραγόμενες ποσότητες καρπών αβοκάντο της 5 χιλιάδες τόνους περίπου.

 

 

Το 80% περίπου των καλλιεργούμενων εκτάσεων βρίσκεται στην περιοχή των Χανίων, καθώς το κλίμα είναι ευνοϊκό. Η έκταση των νέων φυτεύσεων, ωστόσο, δεν μπορεί να προσδιορισθεί με ακρίβεια, λόγω της έλλειψης αξιόπιστης καταγραφής της. Παρόλα αυτά, η παραγωγή συνεχίζει να υπολείπεται αρκετά των δυνατοτήτων και των αναγκών της αγοράς, τόσο της ελληνικής όσο και της ευρωπαϊκής.

Ποια είναι τα θρεπτικά στοιχεία του αβοκάντο που το κάνει ξεχωρίζει;

Αποτελεί σημαντική πηγή απαραίτητων για τον οργανισμό ακόρεστων λιπαρών οξέων, βιταμινών, καλίου και φυτικών ινών. Ταυτόχρονα έχει μικρή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Για την ακρίβεια, σε 100 γραμμάρια αβοκάντο περιλαμβάνονται τα εξής [3](οι τιμές δίνονται με βάση την εκτιμώμενη ημερήσια ανάγκη πρόσληψης των σχετικών συστατικών):

Βιταμίνη Κ: 26% της ημερήσιας ανάγκης

Βιταμίνη C: 17%

Κάλιο: 14%

Βιταμίνη Β5: 14%

Βιταμίνη Β6: 13%

Βιταμίνη Ε: 10%

Περιέχονται επίσης μικρές ποσότητες μαγνησίου, μαγγανίου, χαλκού, σιδήρου, ψευδαργύρου, φωσφόρου και βιταμινών Α, Β1 (θειαμίνη), Β2 (ριβοφλαβίνη) και Β3 (νιασίνη).

Είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζουμε ότι στα 100 αυτά γραμμάρια περιλαμβάνονται

160 θερμίδες

2 γρ πρωτεΐνης

15 γρ υγιεινών λιπαρών

7γρ φυτικές ίνες

Δεν περιέχει χοληστερόλη ή νάτριο και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη.

 

 

Με την αποφυγή ποιων παθήσεων συνδέονται τα θρεπτικά συστατικά του αβοκάντο;

  • Το κάλιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο, το οποίο υποστηρίζει τα υγιή επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Συνεπώς, συμβάλλει στην αποφυγή καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και νεφρικής ανεπάρκειας.
  • Το μεγαλύτερο μέρος των λιπαρών στο αβοκάντο είναι το ελαϊκό οξύ, ένα μονοακόρεστο λιπαρό οξύ, το οποίο φαίνεται ότι έχει ευεργετικές επιδράσεις στα γονίδια που συνδέονται με τον καρκίνο.
  • Οι φυτικές ίνες συμβάλουν στην απώλεια βάρους, στη μείωση σακχάρου στο αίμα, ενώ έχουν συνδεθεί και με την θωράκιση του οργανισμού από πολλές ασθένειες.
  • Σύμφωνα με μελέτες, τα αβοκάντο συμβάλουν στη μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων στο αίμα, καθώς και στην αύξηση της καλής χοληστερόλης.
  • Τέλος, μία από τις κύριες ιδιότητες του αβοκάντο είναι το γεγονός ότι βοηθάει στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τα φυτικά τρόφιμα. Δεδομένου ότι η πρόσληψη είναι το πρώτο σημαντικό βήμα, πρέπει να εξασφαλίζουμε και την επαρκή απορρόφηση των απαραίτητων ουσιών από τον οργανισμό μας. Συγκεκριμένα, το φυτικό λίπος του φρούτου μας βοηθάει, μεταξύ άλλων στην απορρόφηση των βιταμινών A, D, E και Κ.

Πέραν των αντικειμενικά λοιπόν πολλών οφελών για την υγεία, το αβοκάντο είναι επίσης ένα φρούτο που μπορεί εύκολα να προστεθεί σε πολλές συνταγές. Η τσιμπημένη του τιμή στα καφάσια της αγοράς είναι πράγματι ένας αποτρεπτικός παράγοντας, αξίζει ωστόσο να δοκιμάσουμε έστω σε μικρές, υποφερτές ποσότητες για την τσέπη μας, να το εντάξουμε στη διατροφή μας.

 

www.ncbi.nlm.nih.gov

www.elgo.gr

nutritiondata.self.com

www.healthline.com

 

Γράφει η Dr Angel, 

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc c. Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!