ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΥΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ – ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ;

Σακχαρώδης διαβήτης και στυτική δυσλειτουργία – μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Μία από τις παράπλευρες απώλειες του διαβήτη για τους άνδρες είναι στυτική δυσλειτουργία. Και φυσικά είναι ένα από τα συμπτώματα που καλείται να αντιμετωπίσει ένας άντρας με σακχαρώδη διαβήτη, το οποίο και μπορεί εύλογα να φέρει πολλές ανατροπές στη ζωή του.

 

Η άγνοια, η ντροπή, ο φόβος ή και η αμέλεια πολλές φορές φέρνει άντρες και γυναίκες αντιμέτωπους με ιδιαίτερα δυσάρεστες καταστάσεις, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν ή να περιοριστούν όταν έγκαιρα ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια.

 

Ποιοι είναι οι λόγοι που τα ποσοστά του σακχαρώδη διαβήτη είναι αυξημένα

Χαρακτηρίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά και κοινωνικά προβλήματα, διότι όχι μόνο απασχολεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού παγκοσμίως, αλλά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την επόμενη 25ετία υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν ο συνολικός αριθμός ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, κατά 50%!

Δύο εκτιμάται ότι είναι οι λόγοι που κρύβονται πίσω από τα ογκώδη ποσοστά του. Ο ένας αφορά τη διατροφή και τις συνήθειες που καλλιεργούνται γύρω από αυτή, ενώ ο δεύτερος είναι η ελλειπής ρύθμιση και έλεγχος του διαβήτη.

Ο πρώτος λόγος είναι απότοκο του σημερινού τρόπου ζωής, που συνδέεται με την κακή ποιοτικά και θερμιδικά επιβαρυμένη διατροφή, την έλλειψη σωματικής άσκησης και το στρες. Το μοτίβο αυτό οδηγεί σε παχυσαρκία, μεταβολικά νοσήματα και διαβήτη.

 

Τι συμβαίνει όταν δε ρυθμίζεται ο διαβήτης

Όσον αφορά τη ρύθμιση και τον έλεγχο, όταν αυτά δεν πραγματοποιούνται τη στιγμή και στη συχνότητα που πρέπει, οι συνέπειες είναι οδυνηρές. Ο διαβήτης αποτελεί το πρώτο αίτιο τύφλωσης ενηλίκων, νεφρικής ανεπάρκειας που απαιτεί αιμοκάθαρση, και βασικό αίτιο εμφραγμάτων και εγκεφαλικών, καθώς και ακρωτηριασμών των κάτω άκρων (μη τραυματικών).

Όπως αναφέραμε και εισαγωγικά, πολλές φορές ο σακχαρώδης διαβήτης κρύβεται πίσω και από προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας, που μπορεί να οδηγήσει και σε σεξουαλική ανικανότητα. Οι επιπτώσεις είναι προφανώς προσωπικές (άγχος, απώλεια αυτοεκτίμησης), αλλά και διαπροσωπικές με διάρρηξη σχέσης.

 

 

Σχεδόν ένας στους δύο άντρες, 40% του διαβητικού πληθυσμού για την ακρίβεια, θα κληθεί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, με τα ποσοστά αυτά να αυξάνονται με την ηλικία. Παράλληλα, η δυσλειτουργία αυτή δείχνει να σχετίζεται επίσης με τη διάρκεια του σακχαρώδους διαβήτη, τις χρόνιες επιπλοκές, αλλά και με την ποιότητα του ελέγχου του μεταβολισμού του διαβητικού ασθενή.

Οι λόγοι που οδηγούν σ’ αυτό το φαινόμενο είναι και παθολογικοί (ανατροπή της ισορροπίας μεταξύ αγγειδιαστολής και αγγειοσύσπασης) και ψυχολογικοί. Εξαιτίας της χρόνιας νόσου, ένας διαβητικός είναι πιθανό να παρουσιάσει κατάθλιψη ή αγχώδης διαταραχές, οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία.

 

Στυτική δυσλειτουργία στον σακχαρώδη διαβήτη – ένα πρόβλημα που λύνεται

Το πρώτο και κυριότερο βήμα είναι το άτομο με σακχαρώδη διαβήτη που παρουσιάζει το σύμπτωμα, να εμπιστευτεί το γιατρό του, να δώσει το σεξουαλικό ιστορικό του και να συζητήσει για τους παράγοντες που ευνοούν τη στυτική δυσλειτουργία. Το κάπνισμα, το αλκοόλ και τα φάρμακα είναι κάποιοι από αυτούς.

Ο θεράπων γιατρός έπειτα, εφόσον το εκτιμά, μπορεί να ζητήσει μία σειρά εργαστηριακών εξετάσεων που θα αφορούν μεταξύ άλλων, τη μεταβολική ρύθμιση και τη νεφρική λειτουργία. Υπάρχουν φυσικά και διάφορες άλλες εξειδικευμένες εξετάσεις που ενδεχόμενα να σας ζητηθούν. Αυτό που πρέπει να συγκρατήσει ο διαβητικός συμπυκνώνεται στο εξής: Η στυτική δυσλειτουργία δε θα πρέπει να προκαλεί απόγνωση, διότι είναι πλέον δυνατόν να προληφθεί, να ελεγχθεί και φυσικά ν’ αντιμετωπιστεί.

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc c. Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!