ΑΥΓΟ - ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ

Αυγό – θρεπτικές ουσίες και χοληστερόλη

Τα αυγά θεωρούνται μία από τις καλύτερες τροφές που υπάρχουν στην κουζίνα μας. Μαγειρεύονται με πάρα πολλούς τρόπους, συνδυάζονται με πολλά φαγητά, ενώ αποτελούν απαραίτητο συστατικό για αλμυρές και γλυκές συνταγές.

Αποτελούν πηγή βιταμινών, μετάλλων και άλλων θρεπτικών ουσιών και παράλληλα με την κατανάλωση ενός μεγάλου αυγού λαμβάνουμε μόλις 72 θερμίδες. Ωστόσο, τα αυγά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής, καθώς διαθέτουν και κάποια διατροφικά μειονεκτήματα που καλό θα είναι να τα λαμβάνουμε υπόψη.

Θρεπτικές ουσίες

Είναι ευρέως γνωστό, ιδιαίτερα σε εκείνους που γυμνάζονται και επιθυμούν να αποκτήσουν μυϊκό όγκο, ότι το αυγό είναι η κατ’ εξοχήν πηγή πρωτεΐνης. Ένα μεγάλο αυγό περιλαμβάνει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης (3,5γρ στο ασπράδι και 2,5γρ στον κρόκο). Η πρωτεΐνη του αυγού περιλαμβάνει τα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να φέρει εις πέρας τις αναγκαίες λειτουργίες του. Για τις γυναίκες μάλιστα ένα αυγό καλύπτει το 20% των αναγκαίας πρόσληψης πρωτεΐνης στη μέρα, και για τους άνδρες το 17%.

Πέραν την πρωτεΐνης, το αυγό αποτελεί μία από τις πηγές χολίνης. Πρόκειται για ένα συστατικό – που κατατάσσεται στην κατηγορία των βιταμινών – το οποίο ανακαλύφθηκε προ ορισμένων δεκαετιών και θεωρείται ότι είναι βασικό συστατικό για τη λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά και για άλλες λειτουργίες του σώματος. Ειδικότερα, ένα μεγάλο αυγό περιλαμβάνει 147ml χολίνης, δηλαδή το 27% την αναγκαίας ποσότητας ημερησίως για τους άνδρες και αντίστοιχα το 35% για τις γυναίκες. Τα αυγά περιέχουν επίσης σελήνιο, ένα μέταλλο αναγκαίο για τη λειτουργία του θυρεοειδούς, καθώς και βιταμίνες Β 2, Β 5 και Β 12. 

 

Χοληστερόλη

Κάποιοι άνθρωποι, παρά τις ευεργετικές ιδιότητες του αυγού, θα πρέπει υποχρεωτικά να μετριάζουν την κατανάλωσή του. Τα αυγά είναι πλούσια σε χοληστερόλη. Συγκεκριμένα, ένα μεγάλο αυγό περιλαμβάνει 185ml χοληστερόλης, ή αλλιώς το 62% της αναγκαίας πρόσληψης ημερησίως.

Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι εκείνοι που έχουν υψηλό δείκτη χοληστερίνης στο αίμα τους θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς και να συμβουλεύονται τον γιατρό τους, προκειμένου να προστατεύσουν σωστά τον οργανισμό τους από τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι η χοληστερόλη βρίσκεται εξ ολοκλήρου στον κρόκο του αυγού, συνεπώς η κατανάλωση του ασπραδιού σας εξασφαλίζει ότι δεν λαμβάνετε περιττή χοληστερόλη.

 

Πηγή πληροφοριών: healthyeating.sfgate.com

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc c. Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!