'ΞΑΝΑ ΖΩ', ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ

"Ξανά Ζω", μία έκθεση μνήμης και στήριξης στους πληγέντες από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Η ιστοσελίδα μας δεν περιλαμβάνει θέματα πολιτισμού συνήθως, εκτός κι αν πρόκειται για κάτι το οποίο θεωρούμε ότι πρέπει να αναδειχθεί ακόμα κι από αυτό εδώ το μέσο.

 

 

Στις 23 Ιουλίου, έναν χρόνο πριν, στη χώρα μας γράφονταν μία από τις πιο μαύρες σελίδες. Μία καταστροφική πυρκαγιά, σε συνδυασμό με μία σειρά ευθυνών που ακόμα δεν αποδόθηκαν (!), κατέκαψε την κατάφυτη και κατοικημένη περιοχή του Ματιού και μαζί της πήρε και 101 ψυχές.

Μέχρι σήμερα, πολλοί από αυτούς που επιβίωσαν από την πύρινη κόλαση, αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα λόγω των τεράστιων καταστροφών που υπέστησαν, αλλά και των σωματικών βλαβών.

Πάνω από 45 καλλιτέχνες λοιπόν έρχονται να προσφέρουν τα έργα τους σε μία ειδική ομαδική έκθεση με το όνομα “Ξανά Ζω”, με σκοπό να στηρίξουν με τα έσοδα τους εγκαυματίες από τη φονική πυρκαγιά. Θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Ramada Athens Attica Riviera στο Μάτι, από τις 20-26 Ιουλίου.

 

 

Τι θέλουν μ’ αυτό να διατρανώσουν οι καλλιτέχνες; Ένα μήνυμα αισιοδοξίας, δύναμης και μνήμης. ‘Έχουν μάλιστα ένα ακόμα ισχυρό κίνητρο να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για τον σκοπό της έκθεσης. Την καταγωγή. Προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Νέας Μάκρης και της Ραφήνας, με ορισμένους από αυτούς μάλιστα να έχουν προσωπικά πληγεί από εκείνη τη φωτιά.

Η ζωγράφος Φούλη Μητσιάλη που εμπνεύστηκε την ιδέα για την έκθεση, έχασα το σπίτι και το εργαστήριό της εκείνη τη μέρα

«Σκεφτήκαμε ότι ο πολιτισμός θα βοηθήσει την περιοχή και τους εγκαυματίες» αναφέρει η ζωγράφος που συμμετέχει με έναν πίνακα που απεικονίζει «δέντρα αισιόδοξα… γιατί κάθε μέρα πήγαινα στο βουνό και με πονάει αυτή η αλλαγή του τοπίου, τα δέντρα είναι φίλοι μας». 

Αίσθηση προκαλεί η εγκατάσταση που δίνει χρώμα και πνοή ζωής με καμένα δέντρα από το Μάτι και που δεν θυμίζουν σε τίποτα καμένη γη.

Σκοπός είναι ο πολιτισμός να λειτουργήσει επουλωτικά για εκείνους που έχουν υποστεί μεγάλα εγκαύματα και ζούνε ακόμα με τις συνέπειες, καθώς και να συνδράμουν οικονομικά στην αποθεραπεία τους.

Στο πιάνο τη βραδιά των εγκαινίων θα είναι εθελοντικά ο διακεκριμένος μουσικοσυνθέτης και σολίστ πιάνου Μάριος Στρόφαλης.

πηγή: elculture.gr

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc c. Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!