Μια συνταγή για υπέρ-χρωματιστά μακαρόν .
Θα χρειαστούμε:
- 250 γραμ. πούδρα αμυγδάλου (αμυγδαλόψιχα αλεσμένη)
- 350 γραμ. άχνη ζάχαρη
- 8 ασπράδια (μέτρια αυγά) σε θερμοκρασία δωματίου (τουλάχιστον για 1 ώρα)
- 1 πρέζα αλάτι
- 150 γραμ. κρυσταλλική ζάχαρη (2 φορές αλεσμένη)
- Για χρώμα μπλε:
- 1 κ.γ. blue spirulina ή
-
- 1 κ.γ. pea butterfly
- Για χρώμα ροζ:
- 1 κ.γ. pink pitaya
- Για χρώμα μωβ:
- 1 κ.γ. Acai Berry Powder
- Για χρώμα κόκκινο:
- 1 κ.γ. Beetroot Powder ή
- 1 κ.γ. Hibiscus Herb
- Για έξτρα γεύση φράουλας με 100% φυσικά υλικά δοκιμάστε να προσθέσετε Dr Angel’s Strawberry Powder.
Εκτέλεση:
- Ρίχνουμε την αμυγδαλόψιχα μαζί με την άχνη ζάχαρη στο μπολ του μίξερ( χρησιμοποιούμε τους κόφτες) και τα αλέθουμε καλά μέχρι να μην υπάρχουν κομπάκια. Έπειτα, τα κοσκινίζουμε σε σήτα μέσα σε ένα μπολ.
- Ρίχνουμε την κρυσταλλική ζάχαρη στο μπολ του μίξερ και την αλέθουμε μέχρι να γίνει λεπτή.
- Σε ένα άλλο μπολ, ρίχνουμε τα ασπράδια των αυγών μαζί με την πρέζα αλάτι και χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να ασπρίσουν. Αμέσως, προσθέτουμε την κρυσταλλική ζάχαρη μαζί με 1 κουταλιά του γλυκού χρώμα και χτυπάμε μέχρι να γίνει μαρέγκα.
- Βάζουμε την μαρέγκα μέσα στο μπολ με την αμυγδαλόψιχα και την άχνη ζάχαρη. Χρησιμοποιούμε μια μαρίζ και με απαλές κινήσεις ανακατεύουμε από κάτω προς τα πάνω, προσέχοντας να μη χάσουμε τον όγκο της μαρέγκας μας, μέχρι να μην υπάρχουν κόκκοι αμυγδάλου
- Έπειτα, τα προσθέτουμε σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής. Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί στις λαμαρίνες μας και σχηματίζουμε με το κορνέ τα μακαρόν μας (περίπου 5εκ. κύκλοι). Προσέχουμε να αφήνουμε μεταξύ τους 2-3εκ. απόσταση. Μόλις τελειώσουμε να σχηματίζουμε τα μακαρόν, τα αφήνουμε για 20 λεπτά να ξεκουραστούν.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 140 βαθμούς C στον αέρα και ψήνουμε για 15 λεπτά. Όταν περάσουν τα πρώτα 5 λεπτά, ανοίγουμε τον φούρνο μέχρι να φύγει όλος ο ατμός. Ελέγχουμε την κάτω πλευρά του μακαρόν, η οποία πρέπει να είναι μαλακή. Αν η κάτω πλευρά είναι σκληρή, τότε μειώνουμε το χρόνο ψησίματος στην επόμενη δόση κατά 2-3 λεπτά.
- Τέλος, τα αφήνουμε μέχρι να έχουν κρυώσει καλά. Για την γέμιση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα υλικά, όπως μαρμελάδες, πραλίνα σοκολάτας, κρέμες κλπ. Γεμίζουμε γέμιση ανά δύο και έπειτα τα ενώνουμε σαν σάντουιτς.
Τα «Υπέρ» χρωματιστά μακαρόν μας είναι έτοιμα!
Μυστικά για σίγουρη επιτυχία:
Ένα τέλειο μακαρόν πρέπει να είναι απαλό, αφράτο, λείο και τραγανό. Παρακάτω θα βρεις τα μυστικά για να το πετύχεις.
- Το τέλειο μακαρόν, χρειάζεται και το τέλειο σχήμα: Για να πετύχεις το τέλειο σχήμα, μπορείς να σχεδιάσεις το σχήμα στο αντικολλητικό χαρτί με κουπ πατ και έτσι όλα τα μακαρόν θα έχουν ένα ομοιόμορφο σχήμα.
- Προσοχή στην λεπτομέρεια: Δώσε έμφαση στην λεπτομέρεια, ζυγίζοντας και μετρώντας όλα τα υλικά με ακρίβεια. Ακολούθα πιστά τις οδηγίες.
- Το περιβάλλον παίζει ρόλο: Η υγρασία, η ξηρότητα και η ζέστη μπορεί να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα. Για να πετύχεις το τέλειο μακαρόν απόφυγε όσο γίνεται την υγρασία στην ατμόσφαιρα.
- Το τέλειο χρώμα: Για να πετύχεις το τέλειο χρώμα, αραίωσε τις σκόνες σε λίγο νερό.
- Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά: Το μπολ στο οποίο χτυπήσαμε τη μαρέγκα, πρέπει να είναι απόλυτα καθαρό και να μην περιέχει ίχνος από την προηγούμενη παρασκευή καθώς και ίχνος υγρασίας, όπως αναφέραμε παραπάνω.
- Οι απαλές κινήσεις παίζουν ρόλο: Όπως τονίσαμε και στο βήμα 4 της εκτέλεσης, πρέπει οι κινήσεις που κάνουμε να είναι απαλές διότι διαφορετικά θα χάσουμε τον όγκο.
- Υπομονή για την τέλεια επιφάνεια: Χρειάζεται να αφήσεις τα μακαρόν να ξεκουραστούν και να ησυχάσουν για τουλάχιστον 25 λεπτά. Επίσης, όταν ψηθούν πρέπει να τα αφήσεις στο ταψί μέχρι να κρυώσουν εντελώς, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να διαλυθούν.
Συχνά λάθη:
- Σκασμένη επιφάνεια: Αν τα μακαρόν σας έχουν σκασμένη επιφάνεια, τότε μάλλον τα χτυπήσατε παραπάνω από όσο έπρεπε ή δεν τα αφήσατε να ξεκουραστούν πριν τα ψήσετε.
- Κούφια ή πολύ μαλακά μακαρόν: Αν τα μακαρόν σας βγήκαν κούφα, τότε μάλλον χτυπήσατε το μείγμα παραπάνω από όσο έπρεπε ή η θερμοκρασία του φούρνου σας ήταν πιο ψηλή. Αν τα μακαρόν σας βγήκαν πολύ μαλακά, τότε μάλλον η θερμοκρασία του φούρνου σας ήταν πολύ χαμηλή ή χρειάζονται λίγο παραπάνω ψήσιμο.
- Δεν ξεκολλάνε τα μακαρόν: Αν τα μακαρόν δεν ξεκολλάνε από την λαδόκολλα, τότε μάλλον χρειάζονται κι άλλο ψήσιμο ή πρέπει να περιμένετε κι άλλο να κρυώσουν ώστε να σταθεροποιηθούν.
Γράφει η Dr Angel,
Aggeliki Koskeridou
Dean - ProfDc Psychotherapy - PhDc Philosophy
Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist
Doctor of Naturopathic Medicine
MSc Health Psychology