Τα 7 σημαντικά οφέλη της γιόγκα στην εγκυμοσύνη

Τα 7 σημαντικά οφέλη της γιόγκα στην εγκυμοσύνη

Η προγεννητική γιόγκα ακούγεται σαν μια υγιής πρακτική που πρέπει να ακολουθήσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης - και είναι. Εδώ θα δούμε τι μπορεί ειδικά να κάνει για να σας βοηθήσει να νιώσετε υπέροχα και να παραμείνετε ήρεμοι κατά τη διάρκεια των σημαντικότερων εννέα μηνών της ζωής σας.

Διαβάστε παρακάτω επτά σημαντικούς τρόπους που η γιόγκα μπορεί να κάνει μια θετική διαφορά στην εγκυμοσύνη σας.

 

Υποστηρίζει το σώμα σας που αλλάζει

Τα σώματά μας αλλάζουν πάντα πριν και μετά τον τοκετό. Αλλά κατά την εγκυμοσύνη το σώμα βιώνει έναν επιταχυνόμενο ρυθμό αλλαγής και χρειάζεται βοήθεια για προσαρμογή και αντιστάθμιση.

 

Η προγεννητική πρακτική γιόγκα έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει τις αλλαγές που συμβαίνουν σε ένα σώμα που εγκυμονεί προσφέροντας στις γυναίκες υγιείς, ασφαλείς τρόπους για να τεντώσουν τους μυς τους και να ενισχύσουν το σώμα τους - ειδικότερα το κάτω μέρος του σώματός τους - για να διευκολύνουν τη διαδικασία υποστήριξης αυξανόμενη κοιλιά.

 

Ενισχύει σημαντικές ομάδες μυών

Η προγεννητική γιόγκα τονώνει το σώμα, ειδικά το πυελικό δάπεδο, τους μυς του ισχίου και του κοιλιακού πυρήνα, ως προετοιμασία για τη διαδικασία της γέννησης. Ένας σωστά τονισμένος μυς έχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ μήκους και αντοχής - δεν είναι ούτε πολύ χαλαρός ούτε πολύ σφιχτός. Η οικοδόμηση και η διατήρηση του μυϊκού τόνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβάλει στην ελαχιστοποίηση των πόνων των εννέα μηνών και είναι καθοριστικής σημασίας για την επαναφορά του σώματός σας σε μια ενισχυμένη κατάσταση μετά τον τοκετό.

 

Προετοιμασία για τοκετό

Μια κορυφαία προτεραιότητα στα προγεννητικά μαθήματα γιόγκα είναι η διδασκαλία των γυναικών να μπορούν να εμπιστεύονται ότι το σώμα τους θα ανταποκριθεί στον τοκετό. Όταν φοβόμαστε, σφίγγουμε και η σύσφιξη οδηγεί σε έναν κύκλο φόβου-έντασης-πόνου. Αυτό μπορεί να σαμποτάρει τις προσπάθειες μιας γυναίκας να παραμείνει ήρεμη κατά τον τοκετό, ειδικά εάν ελπίζει να βιώσει τον τοκετό με ελάχιστη ή καθόλου φαρμακευτική αγωγή για τον πόνο.

 

Προωθεί τη σύνδεση με το μωρό σας

Ακόμη και το να πηγαίνετε σε ένα προγεννητικό μάθημα γιόγκα μία φορά (ή περισσότερες) κάθε εβδομάδα είναι μια ήπια υπενθύμιση για να ξεκλέψετε χρόνο από μια πολυάσχολη δουλειά ή μια οικιακή ζωή, για να φροντίσετε και να συνδεθείτε με το αναπτυσσόμενο μωρό σας.

 

Παρέχει ανακούφιση

Η προγεννητική γιόγκα μπορεί να είναι η θεραπεία για αυτό που σας ενοχλεί εάν υποφέρετε από συνηθισμένες ενοχλήσεις κατά την εγκυμοσύνη, όπως πόνο στην πλάτη, ναυτία, αϋπνία, πονοκεφάλους, δύσπνοια και σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Με το τέντωμα και την τόνωση των μυών, μπορείτε να βοηθήσετε το αίμα να κυκλοφορήσει σε όλο το σώμα με υγιή τρόπο.

Επίσης, η βαθιά αναπνοή μπορεί να φέρει οξυγόνο στο μωρό σας και στους μυς σας. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν του 2012 έδειξε ότι η γιόγκα, η οποία συνδυάζει φυσικές στάσεις με πρακτικές διαλογισμού, μπορεί να φέρει μετρήσιμη ανακούφιση στην κατάθλιψη που μπορεί να συνοδεύσει το συναισθηματικό ταξίδι της εγκυμοσύνης.

Φυσικά, δεν διασφαλίζεται ότι όλα τα συμπτώματα θα εξαφανιστούν εντελώς, αλλά η πολυδιάστατη προσέγγιση της γιόγκα τόσο στη σωματική όσο και στη συναισθηματική υγεία μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να απομακρύνει τις δυσάρεστες πτυχές της εγκυμοσύνης.

 

Σας δίνει μια πιο υγιή εγκυμοσύνη

Είναι πιθανό να μην εκπλήσσει το γεγονός ότι μέσα από έρευνες επιβεβαιώνεται ότι μια υγιής μαμά είναι πιο πιθανό να φέρει στη ζωή ένα υγιές μωρό. Άλλη μελέτη ωστόσο του 2012 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που ασκούσαν τακτικά γιόγκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν πρόωρο τοκετό ή να γεννήσουν ένα μωρό με χαμηλό βάρος γέννησης, σημαντικά στοιχεία για την υγεία του βρέφους.

 

Σας ενθαρρύνει να κάνετε φίλους

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της προγεννητικής γιόγκα μπορεί να είναι η συμμετοχή σε μια κοινότητα με άλλες μέλλουσες μητέρες. Η τάξη γίνεται ομάδα υποστήριξης εγκυμοσύνης, όπου οι γυναίκες συνδέονται με άλλες γυναίκες που κάνουν τις ίδιες επιλογές και αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Η κοινή χρήση του ταξιδιού της εγκυμοσύνης με νέους φίλους μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του άγχους σας σχετικά με την επικείμενη μητρότητα, ενώ ταυτόχρονα χαλαρώνει τον πόνο στην πλάτη και ηρεμεί το σώμα σας.

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!