Ενισχύστε τη διατροφή σας με βιταμίνη D!

Ενισχύστε τη διατροφή σας με βιταμίνη D!

Σύντομα θα μετράμε έναν μήνα που βρισκόμαστε σε καραντίνα και ουσιαστικά σε κατάσταση εγκλεισμού. Οι μέρες δεν είναι λίγες φυσικά, ενώ θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι ακόμα δε γνωρίζουμε ακριβώς πότε θα λήξει αυτή η έκτακτη κατάσταση.

 

Τα μέτρα αυτά αποδεικνύονται ορθά σε ότι έχει να κάνει με την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας, ωστόσο υπάρχουν μία σειρά παρενέργειες για τις οποίες είναι σε όφελός μας να λάβουμε τα μέτρα μας. Εδώ θα επικεντρώσουμε στη βιταμίνη D ή «βιταμίνη του ήλιου» αλλιώς.

 

Την ονομασία της αυτή την οφείλει στο γεγονός ότι σχεδόν το 90% της βιταμίνης τη λαμβάνουμε από τον ήλιο, ενώ μόλις ένα 10% από τις τροφές. Μάλιστα, εκτιμάται ότι μόλις 15 λεπτά έκθεσής μας στον ήλιο, κυρίως η περιοχή του προσώπου και των χεριών, αρκούν για να πάρουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε.

 

Η βιταμίνη αυτή είναι αναγκαία για την απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό μας. Συνεπώς, ιδιαίτερα για τις γυναίκες, είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και για τη διατήρηση ενός γερού σκελετού γενικά. Παράλληλα, η βιταμίνη D συνδράμει και στο μηχανισμό της όρασης.

 

Αυτές τις μέρες λοιπόν που χρειάζεται να συνεχίσουμε να μένουμε μέσα στα σπίτια μας και υποχρεωτικά η έκθεση στην ήλιο θα είναι πολύ περιορισμένη (εάν είναι), είναι καλό να φροντίσουμε να βάλουμε στη διατροφή μας τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D.

 

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη D

 

Σολομός. Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή ψάρια στις λίστες των διατροφολόγων και όχι τυχαία. Είναι πλούσιο σε Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες και βιταμίνη D. Ο πελαγίσιος σολομός αποτελεί μία πλούσια πηγή όλων των παραπάνω θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, εάν τη τιμή του είναι απαγορευτική μία πολύ καλή εναλλακτική αποτελεί ο σολομός σε φέτες ή σε κονσέρβα.

 

Κρόκοι αυγών. Οι λόγοι για να τρώμε αυγά είναι πολλοί. Σε όσους ήδη γνωρίζετε προσθέστε και τη βιταμίνη D. Εντοπίζεται στους κρόκους των αυγών και όχι στο ασπράδι. Μάλιστα τα αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής ή από βοσκότοπους εκτιμάται ότι είναι 4 έως 6 φορές πιο πλούσια σε βιταμίνη D!

 

Μανιτάρια. Δεν είναι πλούσια μόνο σε πρωτεΐνες, αλλά και σε βιταμίνη D. Είναι από τις τροφές που προσφέρονται στη μαγειρική για πολλές και διάφορες επεξεργασίες και συνταγές. Αυτό φυσικά μας βοηθάει να τα συμπεριλάβουμε στο πρόγραμμα της εβδομάδας ακόμα περισσότερες φορές, ιδιαίτερα στην περίπτωση των vegan. Είναι καλό επίσης να γνωρίζουμε ότι κυρίως τα άγρια μανιτάρια είναι αυτά που είναι πλούσια στη βιταμίνη μας.

 

Κονσερβοποιημένος τόνος. Ένα ακόμα ψάρι ιδιαίτερα θρεπτικό είναι ο τόνος σε κονσέρβα. Επίσης πλούσιος σε πρωτεΐνες και σε βιταμίνη D. Εάν θέλουμε μάλιστα να αποφύγουμε τις πολλές εξόδους προς το σούπερ μάρκετ είναι μία καλή επιλογή, καθώς έχει μεγάλη διάρκεια ζωής.

 

Σαρδέλες. Στην κατηγορία των φρέσκων ψαριών η ‘ταπεινή’ σαρδέλα ξεχωρίζει για τις θρεπτικές της ιδιότητες. Ως γνωστό είναι πλούσια σε Ωμέγα 3 λιπαρά, αλλά και σε βιταμίνη D.

 

Ενισχυμένα προϊόντα. Μία άλλη καλή πηγή της βιταμίνης αποτελούν ορισμένα προϊόντα στα οποία αναγράφεται ότι είναι ενισχυμένα με βιταμίνη D. Πρόκειται για τροφές όπως είναι το

αγελαδινό γάλα, το γάλα σόγιας, ο χυμός πορτοκαλιού καθώς και τα δημητριακά και η βρώμη. Αποτελούν μία καλή λύση για όσους είναι vegan, αλλά και για εκείνους που δεν είναι λάτρεις του ψαριού. Συνεπώς, δεν έχετε παρά να ελέγξετε για την ένδειξη ‘ενισχυμένο με βιταμίνη D’.

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!