ΣΕΛΙΝΟ,ΤΟ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ!

Σέλινο,το θαυματουργό!

Το σέλινο και οι ευεργετικές του ιδιότητες!

Σε ένα περιβάλλον που κατακλύζεται από πληροφορίες σχετικά με τροφές, τις ιδιότητές τους, ωφέλιμους συνδυασμούς και πολλά άλλα στοιχεία, είναι συχνά δύσκολο να αντιληφθείς την εγκυρότητα όλων αυτών. Εδώ θα επιχειρήσουμε να ξεδιαλύνουμε το τοπίο σχετικά με τον χυμό σέλινου, στον οποίο συχνά αποδίδονται σχεδόν θαυματουργές ιδιότητες.  

Αρχικά να διευκρινίσουμε ότι υπάρχουν τρεις βασικές ποικιλίες σέλινου. Η μία ποικιλία καλλιεργείται κυρίως για τη ρίζα της, τη γνωστή σελινόριζα. Η δεύτερη ποικιλία είναι το σέλερι που διαθέτει μεγάλα σαρκώδη κοτσάνια. Τέλος, έχουμε το σέλινο με τα αρωματικά φύλλα, δημοφιλές συστατικό της ελληνικής κουζίνας.

Οπωσδήποτε, το σέλινο περιλαμβάνει μία μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Βιταμίνες Α,Κ, C, σύμπλεγμα βιταμινών Β, βήτα καροτίνη, φυτοθρεπτικά συστατικά, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και άλλα.

Η παρουσία συγκεκριμένων χημικών ενώσεων (πχ. Λιμονένιο, γλυκοζίτες) είναι ο λόγος που το σέλινο είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο φυτό στην παραδοσιακή ιατρική. Έχει αξιολογηθεί ότι μπορεί να συμβάλλει στην αποτροπή καρδιαγγειακών παθήσεων, ασθενειών του ήπατος, ρευματικών διαταραχών, όπως και στην απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος. Πειραματικές έρευνες επίσης, αποδεικνύουν ότι έχουν αντιμυκητιασικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η ρίζα επιπλέον έχει διουρητικές ιδιότητες.

Στον αντίποδα όμως, πολλές έρευνες εστιάζουν στις ευεργετικές ιδιότητες του φυτού, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν αντίστοιχες έρευνες που να εξετάζουν ενδελεχώς αποκλειστικά στις ιδιότητες του χυμού. Χωρίς δηλαδή να περιλαμβάνονται οι ίνες του φυτού. Επίσης, άλλες πειραματικές έρευνες αναδεικνύουν τις ιδιότητες του φυτού σε συνθήκες όμως εργαστηρίου ή σε πειραματόζωα. Αυτό σημαίνει, όπως σημειώνουν και οι ίδιοι οι ερευνητές, ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες που να αποδεικνύουν τον πραγματικό αντίκτυπο του φυτού στον άνθρωπο.

Κοντολογίς, ερευνητικά και εμπειρικά το σέλινο διαθέτει αναμφισβήτητα ευεργετικές ιδιότητες, που αγγίζουν πράγματι πολλές πτυχές της υγείας του ανθρώπου. Ο πραγματικός αντίκτυπος του χυμού σέλινου στην υγεία μας, μένει να διερευνηθεί.

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc c. Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!