Πονοκέφαλος: 8 φυσικοί τρόποι αντιμετώπισής του

Πονοκέφαλος: 8 φυσικοί τρόποι αντιμετώπισής του

Η κεφαλαλγία, ο γνωστός μας πονοκέφαλος δηλαδή, είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος. Συνήθως αρκεί ένα αναλγητικό για να περάσει.

Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που ο πονοκέφαλος μπορεί να επιμένει συστηματικά, και τότε κάνει αφόρητη τη ζωή μας.

Η αιτία των πονοκεφάλων δεν έχει εξηγηθεί πλήρως ή τουλάχιστον για όλες τις περιπτώσεις. Μια βασική πηγή κεφαλαλγίας είναι οι ημικρανίες, που σε πολλές περιπτώσεις δεν γνωρίζουμε αυτό που τις προκαλεί. Το στρες είναι ένας επιβαρυντικός παράγοντας όπως και άλλα ψυχολογικά προβλήματα.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ένας από τους συχνότερους παράγοντες εμφάνισης πρωτοπαθών πονοκεφάλων αποτελεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής, ο οποίος χαρακτηρίζεται από έντονο στρες, σωματική καταπόνηση, διαταραχές της διάθεσης και κακής ποιότητας ύπνο. Οι καταστάσεις αυτές επηρεάζουν την ομαλή εγκεφαλική λειτουργία σε επίπεδο νευροδιαβιβαστών και πυροδοτούν διάφορες μορφές πρωτοπαθών πονοκεφάλων.

Εκτός από πρωτοπαθή διαταραχή, ο πονοκέφαλος μπορεί να συνιστά μια δευτεροπαθή διαταραχή, δηλαδή να οφείλεται σε μυωπία, πονόδοντο, τη ζέστη, το κρύο και κάποιες τροφές. Αυτή η κατηγορία είναι σχετικά εύκολο να αντιμετωπιστεί, εφόσον καταπολεμηθεί η αρχική αιτία της κεφαλαλγίας.

Όμως τι γίνεται όταν ο πονοκέφαλος έρχεται και ξανάρχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και τα απλά αναλγητικά δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση του; Τι γίνεται για παράδειγμα όταν κάθε βράδυ νιώθουμε ότι το κεφάλι μας θα σπάσει και έχουμε δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα χωρίς αποτέλεσμα;

 

Μπορείτε και χωρίς χημικά φάρμακα

Μια καλή λύση είναι οι εναλλακτικές θεραπείες. Φυσικά, δεν αποτελούν πανάκεια αλλά μπορούν να βοηθήσουν, και μάλιστα χωρίς να φορτώνετε συνεχώς τον οργανισμό σας με χημικά φάρμακα.

Η ομοιοπαθητική θα σας δώσει μια εξατομικευμένη φυσική θεραπεία. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι φυτικής, ορυκτής ή σπανιότερα ζωικής προέλευσης. Υπάρχουν διάφορες θεραπείες ανάλογα με το είδος του πονοκεφάλου, αν είναι ξαφνικός, αν δυναμώνει σταδιακά, κ.λπ.

Η φυτοθεραπεία θεωρείται ότι έχει αρκετά αποτελέσματα. Το πύρεθρο χρησιμοποιείται στην πρόληψη των πονοκεφάλων και των ημικρανιών. Οι θεραπευτές το χορηγούν με τη μορφή κάψουλας γιατί είναι πικρό. Το φυτό αυτό αντενδείκνυται για τις εγκύους και τις γυναίκες που θηλάζουν.

Ένας ιδιαίτερος κλάδος της φυτοθεραπείας είναι η Γεμμοθεραπεία που χρησιμοποιεί κυρίως τον εμβρυϊκό ιστό των διαφόρων φυτών (μπουμπούκια, βλαστούς) , καθώς και τα αναπαραγωγικά μέρη του φυτού (σπόροι, ανθισμένες κορυφές, μάτια, κ.α.). Το κόκκινο φραγκοστάφυλο και η αγριοτριανταφυλλιά έχουν καλά αποτελέσματα.

Η αρωματοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι χρησιμοποιώντας το μείγμα απευθείας στο μέτωπο, στους κροτάφους ή στους λοβούς των αυτιών. Ο δεύτερος τρόπος είναι το μπάνιο με αιθέρια έλαια από βότανα που έχουν καταπραϋντικές – χαλαρωτικές ιδιότητες.

Υπάρχει επίσης η φυσιοθεραπευτική που διερευνά τις τροφές που ευθύνονται για την πρόκληση πονοκεφάλων, μέσα από δίαιτες που αποκλείουν ένα τρόφιμο τη φορά (δίαιτες αποκλεισμού).

 

Οι θεραπείες αφής

Στις θεραπείες αφής το μασάζ έχει πρωτεύοντα ρόλο. Το μασάζ γίνεται στο λαιμό, στο τριχωτό της κεφαλής, στους κροτάφους και στην περιοχή γύρω από τα μάτια. Ο επαγγελματίας θεραπευτής μπορεί ακόμη να κάνει μαλάξεις πιο βαθιά στους μυς του λαιμού, του αυχένα, των ώμων και της πλάτης για να ανακουφίσει από κάποιους πονοκεφάλους.

Ο βελονισμός φαίνεται να έχει καλά αποτελέσματα στις ημικρανίες. Οι ενδορφίνες και οι άλλοι νευροχημικοί παράγοντες που εκλύονται στον εγκέφαλο, μέσω του βελονισμού, προκαλούν αίσθημα ευφορίας και αναλγησία. Η εισαγωγή της βελόνας γίνεται χωρίς ο ασθενής να νιώσει πόνο.

Η οστεοπαθητική είναι μια εναλλακτική ολιστική επιστήμη που φιλοδοξεί να ανακουφίσει και να αντιμετωπίσει προβλήματα κυρίως του μυοσκελετικού συστήματος, αλλά και του νευρικού συστήματος και των σπλάχνων που προκαλούν πόνους και δυσκολίες στην καθημερινότητά μας. Η οστεοπαθητική δεν χρησιμοποιεί μηχανήματα, αλλά μόνο τα χέρια του ειδικού που κάνει μαλάξεις, ανατάξεις, τραβήγματα, ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ασθενής.

 

Τα οφέλη της γιόγκα

Όλες οι τεχνικές χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός ανακουφίζουν από τον πονοκέφαλο. Το βασικό σε αυτές τις τεχνικές είναι ο έλεγχος της αναπνοής.

Ιδιαίτερα θετική επίδραση στην αντιμετώπιση τω ν πονοκεφάλων έχει η γιόγκα, καθώς χαλαρώνει και ισορροπεί τόσο το σώμα όσο και το μυαλό. Άλλωστε, το χαρακτηριστικό της γιόγκα είναι ότι πρόκειται για ένα σύστημα αρμονίας.

Η εξάσκηση με κάποιες βασικές στάσεις της γιόγκα θα δυναμώσει τους μυς, θα βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος και θα μειώσει την εμφάνιση πονοκεφάλων που συνδέονται με την κακή στάση του σώματος. Επίσης, με αναπνευστικές ασκήσεις μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη οξυγόνωση του εγκεφάλου και να αποφορτίσει την ένταση του σώματος.

Σε ένα άλλο άρθρο μας, θα σας δείξουμε μερικές απλές στάσεις της γιόγκα που μπορούν να εξαφανίσουν τον πονοκέφαλο.

Πρέπει να ξέρετε ότι η άσκηση καταστέλλει το άγχος, αυξάνοντας τα επίπεδα των β-ενδορφινών. Επομένως, μπορεί να αντιμετωπίσει μια βασική αιτία της κεφαλαλγίας. Παράλληλα, χρειάζεται αρκετός και ποιοτικός ύπνος. Μια εύκολη και γρήγορη λύση είναι να βγάλετε την τηλεόραση έξω από το υπνοδωμάτιο.

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!