Χρόνια Φλεγμονή: Τι είναι και πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε!

Χρόνια Φλεγμονή: Τι είναι και πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε!

Εάν έχετε μια φλεγμονή στο πόδι ή σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος σας, τα σημάδια θα είναι εμφανή. Συνήθως, το σημείο αυτό θα έχει πρηστεί, θα έχει κοκκινίσει και θα είναι ζεστό.

 

Η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική διαδικασία για την προστασία του οργανισμού, η οποία συμβαίνει όταν τα λευκά κύτταρα του αίματος παράγουν κάποιες ουσίες για να προστατεύσουν το σώμα από εισβολείς. Αυτή η απελευθέρωση χημικών ουσιών αυξάνει τη ροή του αίματος στην περιοχή του τραυματισμού ή της μόλυνσης, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κοκκινίλα και να αυξάνεται τοπικά η θερμοκρασία.

Επομένως η φλεγμονώδης αντίδραση είναι εμφανής (και ευεργετική), όταν εκδηλώνεται για την επούλωση ενός τραύματος ή για την αντιμετώπιση μιας λοίμωξης. Ο πυρετός που παρουσιάζεται στην περίπτωση της ίωσης, δείχνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα προσπαθεί να αμυνθεί απέναντι στον εισβολέα.

Όμως, στην περίπτωση της χρόνιας φλεγμονής, τα συμπτώματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Η χρόνια φλεγμονή είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια φλεγμονή, η οποία μπορεί να διαρκεί μήνες ή χρόνια. Επειδή είναι «αθόρυβη», θεωρείται και πιο επικίνδυνη, αφού είναι δύσκολο να εντοπιστεί.

 

Τι είναι η χρόνια φλεγμονή;

 

Μιλώντας όσο πιο απλά γίνεται, θα λέγαμε ότι η χρόνια φλεγμονή δημιουργείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αναγκασμένο να δουλεύει συνεχώς. Οι ουσίες που απελευθερώνονται διαρκώς από αυτή τη διαδικασία,  προκαλούν σοβαρές βλάβες στα κύτταρα.

Οι συνέπειες της χρόνιας φλεγμονής είναι πολλές, από διαταραχές της διάθεσης, έως κατάθλιψη, παχυσαρκία, διαβήτη και καρκίνο. Επίσης, είναι πολύ πιθανό  να νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι.

Πολλοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν χρόνια φλεγμονή. Μια κακή διατροφή, με πολύ ζάχαρη και επεξεργασμένα τρόφιμα δεν είναι το καλύτερο για τον οργανισμό σας. Η παχυσαρκία, το αλκοόλ, το κάπνισμα και το στρες θεωρούνται επιβαρυντικός παράγοντας.  Το ίδιο και η έκθεση σε τοξικές ουσίες και η εισπνοή μολυσμένου αέρα. Το οξειδωτικό στρες και οι ελεύθερες ρίζες οδηγούν σε φλεγμονές και άλλα σοβαρά προβλήματα.

Μια φλεγμονή σε κάποιο σημείο του σώματος που δεν αντιμετωπίστηκε, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε χρόνια. Η  μόλυνση από χτύπημα ή από ιούς, βακτήρια, κ.λπ. ίσως αποδειχθεί η αιτία για μια πιο σοβαρή κατάσταση όπως η χρόνια φλεγμονή.

Η περίπτωση με τα αυτοάνοσα θυμίζει το φράση  για «την κότα και το αυγό». Τα αυτοάνοσα μπορεί να δημιουργήσουν μια χρόνια φλεγμονή, αλλά και η χρόνια φλεγμονή μπορεί να ενεργοποιήσει  τα αυτοάνοσα.

Ο πιο αξιόπιστος τρόπος να δείτε εάν έχετε φλεγμονή είναι να μετρήσετε τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP). Πρόκειται για μια πρωτεΐνη του αίματος που αυξάνεται κατά τη διάρκεια μιας φλεγμονής.

 

Όμως, το βασικό ερώτημα είναι ποια είναι τα σημάδια που θα σας παρακινήσουν να κάνετε την εξέταση;

 

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα

  • Εάν νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι, ακόμα και μόλις έχετε σηκωθεί από το κρεβάτι, τότε θα πρέπει να το ψάξετε. Τα κύτταρα που έχουν φλεγμονή δεν μπορούν να παράγουν την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεστε.
  • Τα πεπτικά προβλήματα όπως αέρια, φούσκωμα, διάρροια ή δυσκοιλιότητα μπορεί να οφείλονται σε ένα έντερο που έχει φλεγμονή. Εάν οι τοξίνες διαφύγουν στο αίμα, η χρόνια φλεγμονή είναι σχεδόν σίγουρη.
  • Όσο και αν σας φανεί παράξενο, εάν έχετε ένα «λάστιχο» γύρω από τη μέση σας, υπάρχει περίπτωση να έχετε χρόνια φλεγμονή. Τα λιπώδη κύτταρα της κοιλιάς απελευθερώνουν φλεγμονώδεις χημικές ουσίες . Ασφαλώς, το λίπος στην κοιλιά δεν σημαίνει ότι έχετε απαραίτητα χρόνια φλεγμονή, αλλά θα μπορούσε να σας βάλει σε κάποιες σκέψεις για να κάνετε έναν έλεγχο.
  • Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, δηλαδή το υψηλό σάκχαρο, αυξάνουν τον αριθμό των κυτοκίνων που προκαλούν φλεγμονή. Επίσης, αυξάνει τα επίπεδα των τελικών προϊόντων  προηγμένης γλυκοποίησης (AGEs) τα οποία συμβάλουν στην φλεγμονή. Τα AGE σχηματίζονται όταν η πρωτεΐνη ή το λίπος συνδυάζονται με τη ζάχαρη και θεωρούνται προφλεγμονώδη.
  • Τα δερματικά προβλήματα είναι ένας δείκτης φλεγμονής. Το έκζεμα, η ψωρίαση, η ερυθρότητα είναι δείγμα ότι κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό σας.
  • Οι χρόνιες αλλεργίες και τα συμπτώματα τους (φτάρνισμα, καταρροή, κνησμός , κ.λπ.) μπορεί να έχουν ως αιτία τη χρόνια φλεγμονή.
  • Το πρησμένο πρόσωπο και οι σακούλες κάτω από τα μάτια μπορεί να είναι ένα σημάδι εσωτερικής φλεγμονής που είναι χρόνια.
  • Οι συνεχείς πονοκέφαλοι, η απότομη αλλαγή στη διάθεση, η ευερεθιστότητα ίσως οφείλονται σε χρόνια φλεγμονή. Η κατάθλιψη είναι ένας τέτοιος δείκτης.

Πως αντιμετωπίζεται η χρόνια φλεγμονή!

Η συμβατική ιατρική αντιμετωπίζει τη φλεγμονή με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAIDs).  Ωστόσο, η μακροχρόνια χρήση τους μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο συκώτι, στο στομάχι και στα νεφρά. 

Μια άλλη κατηγορία φαρμάκων που χορηγούνται είναι τα κορτικοστεροειδή, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή και καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα  όταν επιτίθεται σε υγιής ιστούς.  Δυστυχώς, όταν λαμβάνονται σε μεγάλες ποσότητες ή για αυξημένο χρονικό διάστημα έχουν σοβαρές παρενέργειες. Οι συνέπειες  τους  ξεκινούν από το πιο «ανώδυνο»  που είναι η αύξηση του βάρους και φτάνουν μέχρι την εκφύλιση των οστών, την οστεοπόρωση, την υπέρταση, το γλαύκωμα, κ.α.

Ένας φυσικοπαθητικός μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την αιτία και όχι μόνο τα συμπτώματα. Το πρώτο που θα σας συστήσει είναι  να περιορίσετε τις τροφές που προκαλούν φλεγμονή όπως η ζάχαρη. Επιπλέον, υπάρχουν συμπληρώματα και φυτικά φάρμακα που καταπολεμούν τη φλεγμονή.

Ωστόσο, το βασικό είναι να αλλάξετε τρόπο ζωής. Να τρέφεστε πιο υγιεινά, να κοιμάστε αρκετά, να βρείτε τρόπους να διώξετε το άγχος.

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc c. Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

 

Πηγές:

Lee, V. Taneja et al, 2012, Cigarette Smoking and Inflammation, US National Library of Medicine, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3261116/.

Keenan A. Walker, Rebecca F. Gottesman et al, 2019, Systemic inflammation during midlife and cognitive change over 20 years, AAN Publications, https://n.neurology.org/content/92/11/e1256.

Yun-Zi Liu, Yun-Xia Wang et al, 2017, Inflammation: The Common Pathway of Stress-Related Diseases,  US National Library of Medicine, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5476783/.

 

 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!