Ύπνος και νόσος Αλτσχάιμερ

Μία νέα αμερικανική έρευνα συνδέει τη διαταραχή στον ύπνο με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που κάνουν ολοένα λιγότερο βαθύ ύπνο (non Rapid Eye Movement), εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα τοξικών πρωτεϊνών στο εγκέφαλό τους, γεγονός που αποτελεί μία πρώιμη ένδειξη για τη νόσο. 

Ο κακός ύπνος αποτελεί σύμπτωμα του Αλτσχάιμερ. Οι ασθενείς τείνουν να ξυπνούν κουρασμένοι, χωρίς να έχουν ανανεωθεί στη διάρκεια της νύχτας. Η νέα μελέτη έρχεται να αναδείξει μια εξήγηση γι' αυτό, καθώς βρήκε ότι οι ηλικιωμένοι που έχουν στον εγκέφαλό τους λιγότερα βραδέα κύματα (που παρουσιάζονται στο πιο βαθύ στάδιο του ύπνου και βοηθούν στη μνήμη) συσσωρεύουν την τοξική πρωτεΐνη ταυ, αλλά και την επίσης τοξική πρωτεΐνη βήτα αμυλοειδές. Τα αυξημένα επίπεδα αυτών των παθολογικών πρωτεϊνών έχουν συσχετισθεί με τις εγκεφαλικές βλάβες και την έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή νευρολογίας Μπρένταν Λούσι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine", μελέτησαν 119 ανθρώπους άνω των 60 ετών, από τους οποίους οι 80 ήταν γνωστικά υγιείς, ενώ οι υπόλοιποι είχαν ήπια γνωστικά προβλήματα.

Ο καθηγητής δρ Λούσι σημειώνει ότι το ζητούμενο δεν είναι πόσο κοιμάται κανείς, αλλά η ποιότητα του ύπνου του. Ειδικότερα αναφέρει ότι: «Οι άνθρωποι με αυξημένη παθολογία της πρωτεΐνης ταυ στην πραγματικότητα κοιμούνται περισσότερο τη νύχτα και παίρνουν επίσης τον υπνάκο τους τη μέρα, αλλά δεν έχουν καλής ποιότητας ύπνο.

Εάν μελλοντικές έρευνες στηρίξουν με επιπλέον δεδομένα αυτό το συμπέρασμα, τότε η παρακολούθηση της ποιότητας του ύπνου ενός ανθρώπου μπορεί να αποτελέσει ένα εύκολο, φθηνό και έγκυρο τρόπο για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Φυσικά η παρακολούθηση του ύπνου δεν αναμένεται να αντικαταστήσει την απεικονιστική εξέταση του εγκεφάλου ή την ανάλυση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού, σύμφωνα με τους ερευνητές, όμως δύναται να λειτουργήσει συμπληρωματικά για τον εντοπισμό πρώιμων σημαδιών της νόσο.

«Είναι κάτι που εύκολα μπορεί να παρακολουθήσει κανείς διαχρονικά και αν οι συνήθειες του ύπνου κάποιου αλλάζουν, τότε αυτό ίσως είναι ένδειξη για τους γιατρούς ότι θα πρέπει να ψάξουν περισσότερο τον εγκέφαλο αυτού του ανθρώπου», δήλωσε ο Λούσι.

 

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc c. Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!