Σοκολάτα: γιατί «ναι» και γιατί «όχι»

Σοκολάτα: γιατί «ναι» και γιατί «όχι»

Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε τη σοκολάτα μια γλυκιά «αμαρτία» που θα πρέπει να αποφεύγουμε. Και, όμως, η σοκολάτα μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για την υγεία μας και κυρίως για τη διάθεση μας.

Όταν μιλάμε για σοκολάτα, εννοούμε όλα τα παράγωγα του σπόρου του κακαόδεντρου που μεταμορφώνονται σε γλυκά ή ρόφημα.

Το κακό με τα προϊόντα της ζαχαροπλαστικής που έχουν σαν βάση την σοκολάτα είναι ότι περιέχουν πολύ ζάχαρη και άλλες βλαβερές ουσίες όπως βελτιωτικά γεύσης, συντηρητικά, κ.λπ.

Για να το ξεκαθαρίσουμε: Η σοκολάτα από μόνη της δεν είναι βλαβερή. Το αντίθετο, περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά, έχει αντιοξειδωτική δράση και δίνει ενέργεια. Βεβαίως, όπως κάθε τι, θα πρέπει να αποφεύγουμε την κατάχρηση.

 

Ιστορία της σοκολάτας

Οι Αζτέκοι ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τους σπόρους του κακάο για να δημιουργήσουν σοκολάτα. Μάλιστα, απέδιδαν σχεδόν θεϊκές ιδιότητες στο δέντρο του κακάο. Δεν είναι τυχαίο ότι το κακαόδεντρο ονομάστηκε στα λατινικά «Theobroma», δηλαδή «τροφή των θεών».

Αφού έτριβαν τους καρπούς του κακάο και τους έκαναν σκόνη, οι Αζτέκοι παρασκεύαζαν ένα ρόφημα που το ονόμαζαν «Choclatl».

Σε αυτό το ρόφημα προσέθεταν και άλλα μπαχαρικά και το έπιναν ζεστό. Θεωρούσαν πως αποτελούσε φάρμακο που γιάτρευε κάθε αρρώστια. Επίσης, είχε χωνευτική δράση.

Οι Ισπανοί ήταν οι πρώτοι που έφεραν τους καρπούς του κακάο στην Ευρώπη, ενώ πολλά χρόνια αργότερα δημιουργήθηκε σοκολάτα σε στερεά μορφή.

 

Μπορεί να ρυθμίσει τη διάθεση

Η σοκολάτα περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά, δηλαδή πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη.

Αποτελεί μία φυσική πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και χαλκό. Επιπλέον, περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α και Ε.

Η σοκολάτα που έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο, είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση.

Ίσως η πιο χαρακτηριστική ιδιότητα της σοκολάτας είναι ότι μπορεί να ρυθμίσει τη διάθεση, αυξάνοντας τα επίπεδα της σεροτονίνης και των ενδορφινών. Καθόλου τυχαία οι ενδορφίνες και η σεροτονίνη συγκαταλέγονται στις «ορμόνες της ευτυχίας».

 

Τα οφέλη της σοκολάτας

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες φλαβονόλες που έχει το κακάο και κατά συνέπεια η σοκολάτα, προστατεύουν τα τοιχώματα των αρτηριών, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Η σοκολάτα έχει αποδειχθεί πως βοηθάει στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL).

Τα αντιοξειδωτικά της σοκολάτας προστατεύουν το ανοσοποιητικό και το εντερικό σύστημα, καθώς αυξάνουν την ανταπόκρισή των αντισωμάτων και των Τ – κυττάρων , που συνδέονται με την κυτταρική ανοσία. Παράλληλα, δυναμώνουν το εντερικό τοίχωμα ενάντια στους εισβολείς.

Σύμφωνα με μια αμερικανική έρευνα που έγινε από το Πανεπιστημίου Κολούμπια, οι φλαβονόλες ανέστρεψαν σε υγιείς ανθρώπους την απώλεια της μνήμης λόγω ηλικίας. Το πιο ελπιδοφόρο σε αυτή την έρευνα ήταν πως διαπίστωσε ότι η φυσιολογική μορφή έκπτωσης της μνήμης μπορεί να αντιστραφεί.

Εκτός από το κακάο, οι φλαβονόλες βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα όπως τα μπρόκολα, οι πιπεριές, το σπανάκι, το τσάι και το κόκκινο κρασί. Η σοκολάτα έχει περίπου την ίδια ποσότητα αντιοξειδωτικών με το κόκκινο κρασί.

Η θεοβρωμίνη που περιέχει το κακάο, βρέθηκε ότι είναι 30% αποτελεσματική απέναντι στον επίμονο βήχα σε σχέση με την κωδεΐνη.

Μια άλλη δράση της θεοβρωμίνης είναι ότι βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ χαρίζει ενέργεια και μυϊκή τόνωση.

 

Ποια σοκολάτα να επιλέξετε

Όσο μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο έχει η σοκολάτα, τόσο περισσότερες είναι και οι ευεργετικές της ιδιότητες. Το κακό είναι ότι αυξάνοντας το κακάο, αυξάνεται αντίστοιχα και η πικράδα της σοκολάτας.

Καλό θα είναι να αποφεύγετε τη σοκολάτα γάλακτος γιατί περιέχει πολλές γλυκαντικές ουσίες.

Η σοκολάτα «υγείας» έχει μια μέτρια περιεκτικότητα σε κακάο και η μαύρη σοκολάτα κουβερτούρα περιέχει ακόμα περισσότερο κακάο, συνήθως 50% έως 70%. Βεβαίως, περιέχουν ζάχαρη, αλλά σε μικρότερες ποσότητες σε σχέση με τη σοκολάτα γάλακτος.

Η σοκολάτα έχει μεγάλη θρεπτική ενέργεια, αλλά και πολλές θερμίδες, για αυτό χρειάζεται προσοχή.. Μην ξεχνάτε ότι ακόμα και η μαύρη σοκολάτα έχει θερμίδες.

Η κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας ποιοτικής σοκολάτας θα σας προσφέρει την ίδια ή και περισσότερη ευχαρίστηση σε σχέση με μια ιδιαίτερα επεξεργασμένη σοκολάτα.

Στην παραγωγή του κακάο χρησιμοποιούνται πολλά παρασιτοκτόνα, οπότε το καλύτερο είναι να επιλέγετε βιολογική σοκολάτα.

Σε αντίθεση με τη διαδεδομένη πρακτική, θα πρέπει να αποφεύγετε να προσθέτετε γάλα στο ρόφημα της σοκολάτας, γιατί δεσμεύει κάποια από τα θρεπτικά συστατικά της.

Συνταγή για «Choclatl»

Εάν θέλετε να φτιάξετε ένα ρόφημα που θα μοιάζει με το Choclatl θα σας δώσουμε μια συνταγή.

Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι

  • 2 κουταλιές του γλυκού κακάο,
  • 1 κουταλιά του γλυκού μέλι,
  • μισή κουταλιά του γλυκού κανέλα και
  • μισή κουταλιά του γλυκού μοσχοκάρυδο.

Η δοσολογία είναι για μία κούπα νερό. 

Όπως ζεσταίνουμε το νερό σε ένα μπρίκι, ρίχνουμε το κακάο και τα υπόλοιπα υλικά και αρχίζουμε να ανακατεύουμε. Μόλις αρχίσει να φουσκώνει το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

 

Βιβλιογραφία:

A. M. Young, (1994), The chocolate tree: a natural history of cacao, CAB Direct, https://www.cabdirect.org/cabdirect/abstract/19976768729.

Asimina Kerimi, Gary Williamson, (2015), The cardiovascular benefits of dark chocolate, Vol 71, Elsevier, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1537189115001135?via%3Dihub.

Rafael Franco, Anihoa Onabita-Astibia et al, (2013), Helth Benefits of Methylxanthines in Cacao and Chocolate, Vol 5, MDPI, https://www.mdpi.com/2072-6643/5/10/4159

 

 

Γράφει η Dr Angel

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!