Υπάρχει ένα «ζωντανό» τσάι με μεγάλη ιστορία, σχετικά άγνωστη στη χώρα μας, το οποίο έχει κυριολεκτικά θαυματουργές ιδιότητες και τα τελευταία χρόνια αποκτά όλο και περισσότερους φίλους. Το όνομα αυτού «κομπούχα» και μας έρχεται από τη μακρινή Άπω Ανατολή, με ιστορία 2.000 χρόνων.
Στην πραγματικότητα δεν μιλάμε για τσάι, αλλά για ζυμομύκητα που αναπτύσσεται σε διάλυμα μαύρου ή πράσινου τσαγιού και ζάχαρης με τη βοήθεια «μαγιάς». Η κομπούχα θεωρείται ένα ελιξίριο μακροζωίας, καθώς είναι ιδανικό ποτό για την αποτοξίνωση του οργανισμού και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ένα εξαιρετικό τονωτικό του οργανισμού
Μέσω της διαδικασίας της ζύμωσης απελευθερώνονται προβιοτικά και άλλα θρεπτικά στοιχεία τα οποία θα σας παρουσιάσουμε συνοπτικά. Το ποτό αυτό περιέχει πολλές βιταμίνες όπως Β1, Β2, Β6, Β12 που λειτουργούν τονωτικά για τον οργανισμό, βοηθούν το νευρικό σύστημα και συμβάλλουν στο μετασχηματισμό των λιπών και των πρωτεϊνών. Σε μεγάλες ποσότητες συναντάται και η βιταμίνη C που είναι γνωστό πως ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Επίσης, περιέχει αρκετά οργανικά οξέα όπως το γαλακτικό οξύ που ρυθμίζει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, το γλυκουρονικό οξύ που έχει αποτοξινωτικές ιδιότητες, το οξικό οξύ που καταστέλλει τους παθογόνους μικροοργανισμούς και το βουτυρικό οξύ που προστατεύει τα τοιχώματα των εντέρων.
Άλλες σημαντικές ουσίες που βρίσκουμε στην κομπούχα είναι τα αμινοξέα, που είναι δομικά συστατικά των πρωτεϊνών από τα οποία παράγονται ζωτικής σημασίας ένζυμα.
Η σχετική βιβλιογραφία αποδίδει αρκετές ευεργετικές ιδιότητες στην κομπούχα όπως:
• Αποτοξίνωση του ήπατος και των νεφρών.
• Ρύθμιση του μεταβολισμού και απώλεια βάρους.
• Ανακούφιση από το έκζεμα και το άσθμα.
• Αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
• Βελτίωση της πέψης.
• Καλύτερη όψη στο δέρμα και στα μαλλιά.
• Καταπολέμηση της αϋπνίας.
Πώς το καταναλώνω και σε τι ποσότητα;
Φυσικά, αν πάσχετε από κάποια ασθένεια καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Η κατανάλωση κομπούχας πρέπει να αποφεύγεται για τα παιδιά κάτω των 4 ετών και για γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν.
Καλό είναι να ξεκινήσετε σταδιακά, για να συνηθίσει ο οργανισμός σας και να αποφύγετε κάποιες παρενέργειες όπως διάρροια. Την πρώτη εβδομάδα μπορείτε να πίνετε μισό ποτήρι την ημέρα και να αυξάνετε τη δοσολογία κάθε βδομάδα.
Για να φτιάξετε μόνοι σας το ποτό, το πρώτο που θα χρειαστείτε είναι έναν καθαρό μύκητα κομπούχα, πράσινο ή μαύρο τσάι και ζάχαρη. Για δύο λίτρα νερό θα βάλουμε μια καλλιέργεια κομπούχα, 2 με 4 κουτάλια του γλυκού μαύρο ή πράσινο τσάι ή μείγμα και των δυο, καθώς και λίγο λιγότερο από ένα φλιτζάνι ζάχαρη.
Βάζουμε το νερό να βράσει, το βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τσάι. Αφού το αφήσουμε για 15 λεπτά, αφαιρούμε τα φύλλα, ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Μόλις το μείγμα κρυώσει, το βάζουμε σε ένα αποσταγμένο βάζο, όπου προσθέτουμε τη κομπούχα. Χρειάζεται προσοχή να έχει κρυώσει το νερό για να μην σκοτωθεί ο μύκητας.
Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο λιγότερο από ένα φλιτζάνι (200 ml) από το έτοιμο υγρό κομπούχα ή, αν δεν έχετε, δυο κουταλιές της σούπας αποσταγμένο ξίδι. Καλύψτε την επιφάνεια του δοχείου με πετσέτα ή τουλπάνι και αφήστε τον για καμιά δεκαριά μέρες σε ζεστό και σκοτεινό μέρος.
Μετά την δεύτερη μέρα θα δείτε να σχηματίζεται μια λεπτή μεμβράνη στο υγρό, που σημαίνει ότι η ζύμωση προχωράει κανονικά. Μετά την τέταρτη με πέμπτη μέρα μπορείτε να δοκιμάσετε για να δείτε αν έχει γίνει. Το ποτό θα πρέπει να μην είναι ούτε γλυκό ούτε ξινό. Αν είναι γλυκό, χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο, ενώ αν είναι ξινό η διαδικασία συνεχίστηκε περισσότερο από όσο έπρεπε.
Όταν τελικά το ποτό είναι έτοιμο, το ρίχνετε σε μπουκάλια, ενώ αφαιρείτε και φιλάτε για επόμενες χρήσεις τον παλιό και το νέο μύκητα. Μην ξεχάσετε να κρατήσετε περίπου ένα φλιτζάνι από το υγρό, ως μαγιά για το επόμενο ποτό.
Στο βιβλίο «Κομπούχα, το παραδοσιακό ελιξήριο της Ανατολής» (εκδόσεις Εισέλιξη) των Alick & Mari Bartholomew θα βρείτε συμβουλές αντιμετώπισης διαφόρων διαταραχών με Κομπούχα.
Αγγελική Κοσκερίδου
Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist
Doctor of Naturopathic Medicine
MSc Health Psychology