Σουσάμι άνοιξε το μυστικό σου

Σουσάμι άνοιξε το μυστικό σου

Επί αιώνες το σουσάμι είναι βασικό στοιχείο στη ζωή του ανθρώπου για τις διατροφικές τους ιδιότητες. Στην Ιαπωνία που φημίζεται για την υγιεινή κουζίνα καταναλώνεται η μεγαλύτερη ποσότητα σουσαμιού στον κόσμο και η χώρα που παράγει το περισσότερο σουσάμι είναι η Βιρμανία.

Η Ασία λατρεύει το σουσάμι και το λάδι του! Το χρησιμοποιούν σχεδόν παντού διότι γνωρίζουν πως πρόκειται για ένα σημαντικό διατροφικό προϊόν που ωφελεί τον οργανισμό και τον προστατεύει όπως άλλωστε όλες οι υγιεινές τροφές.

Τι είναι αυτό που προσφέρει:

1. Μείωση ή ρύθμιση της χοληστερόλης. Η λιγνάνη και η σησαμίνη βοηθούν στον μεταβολισμό του λίπους .

2. Μείωση της αρτηριακής πίεσης λόγω της υψηλή περιεκτικότητα του σουσαμιού σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

3. Προστασία από θρομβώσεις, οι σπόροι σουσαμιού αναστέλλουν τη συγκόλληση αιμοπεταλίων.

4. Προστασία από την οστεοαρθρίτιδα γονάτου, μειώνει τον πόνο εφόσον καταναλώνεται καθημερινά. 5. Αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν από την χοληστερόλη.

6. Δερματολογικές χρήσεις κυρίως στην προστασία από έγκαυμα του ήλιου και τις ρυτίδες.

7. Βελτίωση της πέψης. Βοηθούν οι φυτικές ίνες που είναι σε μεγάλη περιεκτικότητα.

8. Ενίσχυση της μεταβολικής λειτουργίας. Οι σπόροι του περιέχουν μεγάλα ποσοστά φυτικής πρωτεΐνης που βοηθάει στην ανάπτυξη των κυττάρων.

Διατροφικά Στοιχεία Σουσαμιού

Ενέργεια 529kcal

Πρωτεΐνες 18,8gr

Ολικά λιπίδια 28,3gr

Κορεσμένα 4,8gr

Μονοακόρεστα 7,5gr

Πολυακόρεστα 14,7gr

Υδατάνθρακες 34,1gr

Φυτικές Ίνες 11,2gr

Νερό 6,0gr

Νάτριο 4mg

Κάλιο 884mg

Ασβέστιο 393mg

Μαγνήσιο 382mg

Σίδηρος 11,86mg

Ψευδάργυρος 7,7mg

Χαλκός 2,20mg

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

 

Πηγές:

 

Kandangath Raghavan Anilakumar, Ajay Pal et al, (2010), Nutritional, Medicinal and Industrial Uses of Sesame (Sesamum indicum L.) Seeds - An Overview, hrcak, https://hrcak.srce.hr/66001?fbclid=IwAR2Pvi_GMWWixnI8ftW50vqylm5E2W2nn5eQTcdTNL2z_NNT7gQl_f5G0Jk&lang=hr

M. Elleuch, D. Bedigian et al, (2011), Sesame (Sesamum indicum L.) Seeds in Food, Nutrition, and Health, Science Direct, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780123756886101227

Mitra Analava, (2017), Study on the Benefits of Sesame Oil Over Coconut Oil in Patients of Insulin Resistance Syndrome, Notably Type 2 Diabetes and Dyslipidaemia, Journal of Human Ecology, https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09709274.2007.11906001.

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!