Επί αιώνες το σουσάμι είναι βασικό στοιχείο στη ζωή του ανθρώπου για τις διατροφικές τους ιδιότητες. Στην Ιαπωνία που φημίζεται για την υγιεινή κουζίνα καταναλώνεται η μεγαλύτερη ποσότητα σουσαμιού στον κόσμο και η χώρα που παράγει το περισσότερο σουσάμι είναι η Βιρμανία.
Η Ασία λατρεύει το σουσάμι και το λάδι του! Το χρησιμοποιούν σχεδόν παντού διότι γνωρίζουν πως πρόκειται για ένα σημαντικό διατροφικό προϊόν που ωφελεί τον οργανισμό και τον προστατεύει όπως άλλωστε όλες οι υγιεινές τροφές.
Τι είναι αυτό που προσφέρει:
1. Μείωση ή ρύθμιση της χοληστερόλης. Η λιγνάνη και η σησαμίνη βοηθούν στον μεταβολισμό του λίπους .
2. Μείωση της αρτηριακής πίεσης λόγω της υψηλή περιεκτικότητα του σουσαμιού σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.
3. Προστασία από θρομβώσεις, οι σπόροι σουσαμιού αναστέλλουν τη συγκόλληση αιμοπεταλίων.
4. Προστασία από την οστεοαρθρίτιδα γονάτου, μειώνει τον πόνο εφόσον καταναλώνεται καθημερινά. 5. Αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν από την χοληστερόλη.
6. Δερματολογικές χρήσεις κυρίως στην προστασία από έγκαυμα του ήλιου και τις ρυτίδες.
7. Βελτίωση της πέψης. Βοηθούν οι φυτικές ίνες που είναι σε μεγάλη περιεκτικότητα.
8. Ενίσχυση της μεταβολικής λειτουργίας. Οι σπόροι του περιέχουν μεγάλα ποσοστά φυτικής πρωτεΐνης που βοηθάει στην ανάπτυξη των κυττάρων.
Διατροφικά Στοιχεία Σουσαμιού
Ενέργεια 529kcal
Πρωτεΐνες 18,8gr
Ολικά λιπίδια 28,3gr
Κορεσμένα 4,8gr
Μονοακόρεστα 7,5gr
Πολυακόρεστα 14,7gr
Υδατάνθρακες 34,1gr
Φυτικές Ίνες 11,2gr
Νερό 6,0gr
Νάτριο 4mg
Κάλιο 884mg
Ασβέστιο 393mg
Μαγνήσιο 382mg
Σίδηρος 11,86mg
Ψευδάργυρος 7,7mg
Χαλκός 2,20mg
Γράφει η Dr Angel,
Αγγελική Κοσκερίδου
Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist
Doctor of Naturopathic Medicine
MSc Health Psychology
insta: dr_aggelikikoskeridou_official
Πηγές:
Kandangath Raghavan Anilakumar, Ajay Pal et al, (2010), Nutritional, Medicinal and Industrial Uses of Sesame (Sesamum indicum L.) Seeds - An Overview, hrcak, https://hrcak.srce.hr/66001?fbclid=IwAR2Pvi_GMWWixnI8ftW50vqylm5E2W2nn5eQTcdTNL2z_NNT7gQl_f5G0Jk&lang=hr
M. Elleuch, D. Bedigian et al, (2011), Sesame (Sesamum indicum L.) Seeds in Food, Nutrition, and Health, Science Direct, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780123756886101227
Mitra Analava, (2017), Study on the Benefits of Sesame Oil Over Coconut Oil in Patients of Insulin Resistance Syndrome, Notably Type 2 Diabetes and Dyslipidaemia, Journal of Human Ecology, https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09709274.2007.11906001.