Σούπα λαχανικών με βασιλικό, σκόρδο κι ό,τι άλλο σχεδόν βρίσκεται στο μπαξέ μας!
Μπαξέ ίσως να μην έχετε αλλά αυτά που περιλαμβάνει η συνταγή μας αξίζει να τα προμηθευτείτε για να φτιάξετε μία ξεχωριστή και πλούσια σε γεύση και θρεπτική αξία σούπα.Οι ρίζες της κρατούν στη Γαλλία, τα χρώματά της όμως – θα μπορούσε κανείς να πει – ανήκουν σε όλη τη Μεσόγειο. Είναι vegan, φυσικά, κι ακόμα πιο γευστική από όσο δείχνει.
Μη σας τρομάξει το μήκος της λίστας, πολλά από τα υλικά βρίσκονται ήδη στην κουζίνα σας, ενώ σίγουρα μπορείτε και κάτι απ’ αυτά να παραλείψετε (ή άλλα να προσθέσετε) εάν δυσκολεύεστε να το βρείτε ή δε σας αρέσει.
Σημείωση: Στη σάλτσα pistou που θα δείτε παρακάτω κρύβεται ο βασιλικός μας..!
Ας δούμε τι περιλαμβάνει:
ΥΛΙΚΑ για 6-8 άτομα:
100 γρ. φασόλια άσπρα (μουσκεμένα αποβραδίς)
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)
1 πράσο κομμένο στη μέση κατά μήκος σε λεπτές φέτες
2 καρότα ψιλοκομμένα ή τριμμένα
1 κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη
700 γρ κολοκυθάκια κομμένα καρέ
500 γρ ντομάτες
2 μέτριες πατάτες κομμένες καρέ
100 γρ πράσινα φασολάκια, λεπτά ψιλοκομένα
100 γρ αρακάς
80 γρ κριθαράκι
για το σερβίρισμα
σάλτσα pistou *
σκληρό τυρί τριμμένο
ελαιόλαδο
* Για τη σάλτσα pistou:
50 γρ. φύλλα βασιλικού
3 σκελίδες σκόρδο
1 ώριμη ντομάτα χωρίς φλούδα
75 γρ. ιταλικό σκληρό τυρί τριμμένο
150ml ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ:
1. Σουρώνουμε τα φασόλια, ενώ ζεσταίνουμε σε μία κατσαρόλα 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο για 2-3 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά, για να μην καεί. Προσθέτουμε τα φασόλια και 1,250ml νερό.
2. Όταν τα φασόλια μας πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τα φασόλια σκεπασμένα για 30-60 λεπτά. Ρίχνουμε ½ κ.γ. αλάτι και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά ακόμα. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
3. Σε δεύτερη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το πράσο και τα καρότα σε χαμηλή φωτιά, για 5-6 λεπτά.
4. Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε τα φασόλια με το νερό τους και τη ρίγανη. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, τις ντομάτες (ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες, κομμένες καρέ), τις πατάτες κι άλλα 1,250ml νερό. Ρίχνουμε 2 κ.γ. αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
5. Αφού πάρουν βράση τα υλικά χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Ίσως χρειαστεί να αφαιρέσουμε το καπάκι, για να μην κρατήσει παραπάνω υγρά το φαγητό μας.
6. Τέλος προσθέτουμε τα πράσινα φασολάκια, το αρακά και το κριθαράκι και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι.
7. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά προσθέτουμε τη σάλτσα pistou (περίπου 250γρ) και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε σε πιάτα με τριμμένο τυρί και λίγες σταγόνες ωμό ελαιόλαδο.
* Η παρασκευή της σάλτσας pistou θυμίζει κάτι από pesto… Πολτοποιούμε το βασιλικό στο μούλτι, μαζί με το σκόρδο, τη ντομάτα και το τυρί. Προσθέτουμε λίγο λάδι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πάρουμε ένα παχύρευστο πολτό. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Μαζί με λίγα αλμυρά κριτσίνια ή παξιμάδια ολικής, τρώγεται ευχάριστα ενώ είναι ένα ιδιαίτερα χορταστικό γεύμα!!!
Γράφει η Dr Angel,
Αγγελική Κοσκερίδου
Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist
Doctor of Naturopathic Medicine
MSc Health Psychology
insta: dr_aggelikikoskeridou_official