Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ AYURVEDA

H Ομοιοπαθητική στα βήματα της Ayurveda

Η Ayurveda είναι ένα επιστημονικό ιατρικό σύστημα που οι ρίζες του χάνονται στην αρχαία Ινδία. Αποτελεί μία σπουδαία συνεισφορά των σοφών της εποχής εκείνης, καθώς δεν πρόκειται για ένα απλό σύστημα ιατρικής, με τη συμβατική έννοια. Η Ayurveda διδάσκει τον άνθρωπο πώς να διατηρεί και να προστατεύει την υγεία του.

Αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ως ολότητα, ως τον συνδυασμό σώματος, νου και ψυχής. Γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται ως ολιστικό και ολοκληρωμένο σύστημα ιατρικής, το οποίο διαθέτει μάλιστα πολλά κοινά σημεία με την αρχαία ελληνική Ιπποκράτειο Ιατρική.

 

Προσεγγίζοντας την Ayurveda ετυμολογικά

Η λέξη ‘Ayu’, το πρώτο συνθετικό της λέξης, σημαίνει όλες τις πλευρές της ζωής, από τη γέννησης έως το θάνατο, σημαίνει υγεία και ζωή. Η λέξη ‘Veda’ σημαίνει γνώση, μάθηση, επιστήμη. Εξού και η μετάφρασή της συχνά ως «Επιστήμη της Ζωής».

Η Ayurveda στηρίζεται στη λογική της διατήρησης ενός τρόπου ζωής, διατροφής, ιατρική και συμπεριφοράς που μπορεί να είναι ευεργετική για τη ζωή, ενώ αναδεικνύει κι όλα αυτά που μπορεί να είναι επιβλαβή. Εκτιμάται ότι είναι συμβατή τόσο με τη Δυτική Ιατρική όσο και με ολιστικά συστήματα υγείας, όπως είναι χαρακτηριστικά η Ομοιοπαθητική.

 

Ομοιοπαθητική & Ayurveda

Είναι ένα ολοκληρωμένο επιστημονικό σύστημα ολιστικής θεραπευτικής, πατέρας της οποίας θεωρείται πως είναι ο Ιπποκράτης. Εκτιμάται λοιπόν ότι η κλασική Ομοιοπαθητική έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα, αλλά σίγουρα ανθίζει και αναπτύσσεται στην Ινδία. Μάλιστα στην Ινδία υπάρχουν τα περισσότερα ομοιοπαθητικά νοσοκομεία στον κόσμο, και φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι αυτό συμβαίνει στην χώρα που γεννήθηκε η Ayurveda.

Κατά τον Ιπποκράτη τέσσερα φυσικά στοιχεία σχετίζονται με τέσσερα υγρά του σώματος. Η χολή με τη γη, η μαύρη χολή με τον αέρα, το φλέγμα με το νερό και το αίμα με τη φωτιά. Η φυσική και ψυχική υγεία λοιπόν, μας λέει ο Ιπποκράτης, σχετίζεται με την ισορροπία αυτών των τεσσάρων στοιχείων.

Στην πορεία των χρόνων εκτιμήθηκε ότι ένα ακόμα στοιχείο συμβάλλει σ’ αυτήν την ισορροπία και είναι ο αιθέρας, που είναι το ενδιάμεσο μεταξύ του πνεύματος και της ύλης. Επιπλέον, προστέθηκαν στο χάρτη των στοιχείων οι ιδιοσυγκρασίες, όπου η μαύρη χολή σχετίζεται με τη μελαγχολική ιδιοσυγκρασία, η χολή με την χολερική και το φλέγμα με την φλεγματική. Ο συσχετισμός αυτός μάλιστα αποτελεί τη βάση για την εξήγηση των ασθενειών.

 

 

Αντίστοιχα, στην Αγιουρβέδα υπάρχουν τρεις βασικές ποιότητες – ‘γκούνες’ στη σανσκριτική γλώσσα.

Η Σάτβα – η αρχή του φωτός, της νοημοσύνης και της αρμονίας.

Η Ράντζα – η αρχή της ενέργειας και των συναισθημάτων.

Το Τάμας – αρχή του σκότους, της νωθρότητας και της αντίστασης.

Από αυτές τις τρεις ποιότητες (γκούνες) προκύπτουν τα 5 στοιχεία η φωτιά, η γη, το νερό, ο αιθέρας, και από αυτά γεννιούνται οι τρεις ‘ντόσας’ στην Αγιουρβέδα:

το Βάτα – αέρας, αιθέρας

το Πίττα – φωτιά

το Κάφα – νερό, γη.

 

Ποια είναι η μεταξύ τους σχέση

Τι βλέπουμε λοιπόν; Ότι υπάρχει μία κοινή βάση μεταξύ της Ayurveda και της Ομοιοπαθητικής, που εντοπίζεται στην αναγνώριση των στοιχείων, αλλά και στην διαρκή προσπάθεια εξισορρόπησής τους.

Ο σκοπός και των δύο συστημάτων είναι η απαλλαγή του ανθρώπου από τις ασθένειες αλλά και η πνευματική ισορροπία, ώστε να επιτυγχάνεται ο κάθε φορά σκοπός της ζωής του καθένα.

Οι αρχές που ενώνουν λοιπόν την Ομοιοπαθητική και την Ayurveda θα μπορούσα να σταχυολογηθούν στις εξής:

Θεραπεία ασθενειών

Πρόληψη ασθενειών

Βελτίωση της ζωής και της ζωτικής δύναμης

Ανάπτυξη συνειδητότητας

Η κατάκτηση αυτών των στόχων, με τον συνδυασμό των γνώσεων και των τεχνικών της Αγιουρβέδα και της Ομοιοπαθητικής, οδηγεί τη ζωή μας σε πληρότητα και ευεξία. Βοηθάει στο να εκπληρώσουμε την πνευματική μας εξέλιξη ή, με άλλα λόγια, να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc c. Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!