Οι καλές κοινωνικές σχέσεις ενισχύουν την αυτοεκτίμησή και το αντίστροφο

Οι καλές κοινωνικές σχέσεις ενισχύουν την αυτοεκτίμησή και το αντίστροφο

Η ύπαρξη καλών φίλων ενισχύει την αυτοπεποίθηση  μας ή το αντίστροφο, η υψηλή αυτοεκτίμηση  βοηθάει να έχουμε καλές φιλίες; Τι από τα δύο συμβαίνει;
 
Οι επιστήμονες αποφάνθηκαν πως συμβαίνουν και τα δύο, σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα που έγινε για λογαριασμό της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Personality and Social Psychology».
 
«Για πρώτη φορά δόθηκε μια συστηματική απάντηση στο καίριο ερώτημα αν και σε ποιο βαθμό η σύναψη θετικών κοινωνικών σχέσεων συμβάλλει στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και το αντίστροφο, αλλά και σε ποιες ηλικίες κατά τη διάρκεια της ζωής παρατηρείται αυτό το φαινόμενο», δήλωσε καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Τέξας, Μισέλ Α. Χάρις, η οποία είναι μια από τους συντάκτες της μελέτης.
 
Ως προς το ερώτημα σε ποιες ηλικίες παρατηρείται αυτό το φαινόμενο, η απάντηση είναι «σε όλη τη διάρκεια της ζωής», πρόσθεσε.
 
Η Μισέλ Α. Χάρις και η συνάδελφος της Ούλριχ Ορθ, από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης έκαναν μια υπέρ-μελέτη, αναλύοντας τα δεδομένα από 52 μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν περίπου 47.000 άνθρωποι (54% γυναίκες), για να εξετάσουν αν η αυτοεκτίμηση επιδρά στη σύναψη θετικών κοινωνικών σχέσεων ή το αντίστροφο. Το άρθρο τους είχε τον τίτλο «Η σύνδεση μεταξύ αυτοεκτίμησης και κοινωνικών σχέσεων: Μια μετα-ανάλυση διαχρονικών μελετών».
 
 
Όλες οι μελέτες που εξέτασαν δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1992 και 2016 και αφορούσαν πολλές χώρες (π.χ. 30 δείγματα από τις ΗΠΑ, τέσσερα από την Ελβετία, τρία από τη Γερμανία και δύο από την Αυστραλία, το Βέλγιο, τον Καναδά, τη Φινλανδία, την Ελλάδα, τη Ρωσία και τη Σουηδία). Οι συμμετέχοντες αφορούσαν όλες τις εθνοτικές ομάδες και όλες τις ηλικίες.
 
Οι συντάκτες της έρευνας διαπίστωσαν διαπίστωσαν ότι οι θετικές κοινωνικές σχέσεις, η κοινωνική υποστήριξη και η κοινωνική αποδοχή βοηθούν να εξελίσσεται η αυτοεκτίμηση με την πάροδο του χρόνου.
 
Οι συγγραφείς βρήκαν επίσης ότι ισχύει και η αντίστροφη κατεύθυνση, επιβεβαιώνοντας τις κλασσικές και τις σύγχρονες θεωρίες για την αυτοεκτίμηση και τις κοινωνικές σχέσεις.Τα αποτελέσματα δεν άλλαξαν ακόμη και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους το φύλο και την ηλικία των συμμετεχόντων.
 
Σύμφωνα με την Μισέλ Α. Χάρις, αυτή η αμοιβαία σύνδεση κοινωνικών σχέσεων και αυτοεκτίμησης δείχνει ότι τα αποτελέσματα αυτού του κύκλου θετικής ανατροφοδότησης συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να αποτελέσουν ένα ουσιαστικό εφόδιο στη ζωή των ατόμων.
 
Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι καλές σχέσεις με τους γονείς μπορούν να καλλιεργήσουν αυτοεκτίμηση στα παιδιά. Το γεγονός αυτό θα τα βοηθήσει  να έχουν καλύτερες σχέσεις με τους συνομήλικους τους τα χρόνια της εφηβείας, και αυτό με τη σειρά του θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την αυτοεκτίμηση τους και θα οδηγήσει σε καλύτερες σχέσεις στην ενήλικη ζωή, και πάει λέγοντας.
 
Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι υπάρχει η ανάγκη νέων ερευνών και μιας ολοκληρωμένης θεωρία που θα μπορέσει να εξηγήσει εάν οι σχέσεις παράγουν ένα τέτοιο σωρευτικό αποτέλεσμα καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής ή αν ορισμένες σχέσεις που αναπτύσσονται σε συγκεκριμένες ηλικίες είναι πιο σημαντικές.
 
Στις περιπτώσεις ανθρώπων με χαμηλή αυτοεκτίμηση ή κακή ποιότητα κοινωνικών σχέσεων παρουσιάζεται η ανάγκη για ψυχολογικές παρεμβάσεις.
 
«Το γεγονός ότι το αποτέλεσμα δεν διαφέρει σημαντικά μεταξύ των μελετών με διαφορετικά χαρακτηριστικά δείγματος, ενισχύει την εμπιστοσύνη στην ευρωστία των ευρημάτων μας», δήλωσε η Χάρις.
 
Ωστόσο, με δεδομένη την έλλειψη διαχρονικών ερευνών που να βασίζονται στη μέθοδο της αυτοαναφοράς (μέθοδος συλλογής δεδομένων κατά την οποία ο συμμετέχων περιγράφει τις δικές του ψυχολογικές καταστάσεις και συμπεριφορές), οι συντάκτες της έρευνας φιλοδοξούν ότι μελλοντικά ερευνητικά εγχειρήματα θα καλύψουν αυτό το κενό.
 
Πηγή: «American Psychological Association»
 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

 
 
Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!