ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΕΙΝΑΙ ΥΓΙΕΙΝΟ Ή ΕΝΑ ΧΑΜΗΛΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΦΡΟΥΤΟ

Το καρπούζι είναι υγιεινό ή ένα χαμηλής διατροφικής αξίας φρούτο;

Καλοκαίρι χωρίς καρπούζι δεν νοείται για τους περισσότερους από εμάς. Και για να είμαι ειλικρινής δεν έχω γνωρίσει ποτέ κανέναν που να μην του αρέσει το καρπούζι, αλλά ίσως να υπάρχει κάποιος κάπου…

Είναι δροσιστικό, νόστιμο, ιδιαίτερα εάν πετύχεις καλό, αλλά πόσο ευεργετικό είναι για την υγεία μας; Τι μας προσφέρει; Λίγες θερμίδες και πόσα οφέλη; Ας τα δούμε αναλυτικά:

 

1. Ενυδάτωση

Η κατανάλωση νερού είναι πολύ σημαντική για την ενυδάτωση του σώματός μας. Όμως τρώγοντας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα νερού μπορούν επίσης να βοηθήσουν, και στην προκειμένη περίπτωση, το καρπούζι είναι μία από αυτές τις τροφές καθώς περιέχει 92% νερό.

Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα των φρούτων σε νερό, είναι ένας από τους λόγους που γενικά τα φρούτα και τα λαχανικά μας δίνουν την αίσθηση του κορεσμού. Ο συνδυασμός νερού και φυτικών ινών μέσα από μία τροφή μας εξασφαλίζει καλή ποσότητα τροφής, χωρίς πολλές θερμίδες.

 

2. Στην κατηγορία των φρούτων το καρπούζι είναι από τα λιγότερο θερμιδικά

Μία κούπα περίπου (150γρ) έχει 46 θερμίδες. Έχει λιγότερες θερμίδες και από τα μούρα που έχουν κι αυτά μικρή ποσότητα ζάχαρης.

Μία κούπα όμως καρπούζι έχει επίσης πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως τις εξής βιταμίνες και μέταλλα:

  • Βιταμίνη C – 21% από την Προσλαμβανόμενη Ποσότητα Αναφοράς (ΠΠΑ)
  • Βιταμίνη Α – 18% από την ΠΠΑ
  • Κάλιο – 5% από την ΠΠΑ
  • Μαγνήσιο – 4% από την ΠΠΑ
  • Βιταμίνες B1, B5, B6 – 3% από την ΠΠΑ

Το καρπούζι περιέχει επίσης σημαντική ποσότητα β καροτίνης, λυκοπένιο και κιτρουλίνης.

 

3. Περιέχει συστατικά που προστατεύουν από τον καρκίνο

Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στην δυνατή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση του λυκοπενίου, που περιέχεται στο καρπούζι, όπως και στη ντομάτα, δίνοντάς τους το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα. Φαίνεται μάλιστα να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό ενάντια στον καρκίνο του πεπτικού συστήματος.

 

4. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου παγκοσμίως. Ο τρόπος ζωής, με επίκεντρο τη διατροφή, αποτελούν βασικό παράγοντα προστασίας της καρδιάς μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερίνης.

Πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του καρπουζιού συμβάλλουν σ’ αυτήν την προστασία. Το λυκοπένιο είναι ένα από αυτά. Σύμφωνα μάλιστα με σχετικές έρευνες, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οξειδωτικής βλάβης στη χοληστερόλη.

Η κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που υπάρχει στο καρπούζι, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου στο σώμα, γεγονός που βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να επεκταθούν και να μειωθεί κατά συνέπεια η αρτηριακή πίεση.

 

5. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

Και πάλι το λυκοπένιο παίζει σημαντικό ρόλο σε ένα άλλο σημείο του σώματος, τα μάτια. Το λυκοπένιο λοιπόν, βρίσκεται σε διάφορα σημεία του ματιού, το οποίο βοηθάει στην προστασία από την οξειδωτική βλάβη και τη φλεγμονή.

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι άνθρωποι είναι η εκφύλιση της ωχράς κυλίδας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Το λυκοπένιο μπορεί να εμποδίσει αυτή τη διαδικασία, είτε προλαμβάνοντας, είτε περιορίζοντας την επέκταση αυτής της πάθησης.

 

 

6. Βοηθά στην ανακούφιση του μυϊκού πόνου

Η κιτρουλίνη, ένα ακόμα αμινοξύ που βρίσκεται στο καρπούζι, συμβάλλει στη μείωση του μυϊκού πόνου. Μάλιστα η κατανάλωση σε μορφή χυμού διευκολύνει την απορρόφηση από τον οργανισμό.

Συγκεκριμένα, μέσα από μία μικρή μελέτη, όπου αθλητές κατανάλωσαν σκέτο χυμό καρπουζιού, χυμό καρπουζιού αναμειγμένο με κιτρουλίνη και κιτρουλίνη σκέτη σε μορφή ροφήματος, φάνηκε ότι οι χυμοί – και όχι το ρόφημα – ήταν πιο αποτελεσματικοί ενάντια στον μυϊκό πόνο.

 

7. Είναι καλό για το δέρμα και τα μαλλιά

Δύο από τις βιταμίνες, η Α και η C, είναι σημαντικές για το δέρμα και τα μαλλιά μας. Η βιταμίνη Α συμβάλλει αποτελεσματικά στην προστασία του δέρματος, ενώ βοηθάει στη δημιουργία και την επαναφορά κατεστραμμένων κυττάρων του. Η έλλειψη βιταμίνης Α μπορεί να κρύβεται πίσω από ένα ξηρό δέρμα. Η βιταμίνη C βοηθάει τον οργανισμό μας να παράξει κολλαγόνο, μία πρωτεΐνη που διατηρεί το δέρμα ελαστικό και κάνει τα μαλλιά μας δυνατά.

Δύο ακόμα στοιχεία ιδιαίτερα σημαντικά όπως είδαμε παραπάνω, το λυκοπένιο και η β καροτίνη, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματός μας από το ηλιακό έγκαυμα.

 

8. Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος

Το καρπούζι περιέχει όπως είδαμε πολύ νερό και μία μικρή ποσότητα φυτικών ινών, δύο απαραίτητα στοιχεία δηλαδή, για καλή πέψη.

Το νερό βοηθά ώστε η πεπτική μας οδός να λειτουργεί αποτελεσματικά, ενώ οι φυτικές ίνες είναι αποτελεσματικές ενάντια στη δυσκοιλιότητα.

 

Συμπερασματικά

Ναι, το καρπούζι είναι ένα εντυπωσιακά υγιεινό φρούτο. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, αλλά έχει επίσης μία σειρά από πολύ σημαντικές θρεπτικές ουσίες, όπως είναι το λυκοπένιο και η βιταμίνη C.

Άρα δεν είναι μόνο μία ιδιαίτερα γευστική χαμηλή σε θερμίδες διατροφική επιλογή, είναι επίσης καλό για την υγεία μας.

 πηγή: healthline.com

 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!