ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Και γενετική προδιάθεση πίσω από την παχυσαρκία

Δεν είναι πάντοτε προφάσεις εν αμαρτίαις

Δεν είναι λίγοι οι καλοφαγάδες που επικαλούνται τον μεταβολισμό ή τα γονίδια τους για να δικαιολογήσουν την παχυσαρκία τους. Και όμως δεν είναι πάντα μια βολική δικαιολογία, αφού υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να τρώνε αντικειμενικά μεγάλες ποσότητες και να διατηρούνται λεπτοί.  

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τον καθηγητή Σαντάφ Φαρούκι, έδωσαν την εξήγηση σε αυτό το ...αίνιγμα, επιβεβαιώνοντας ότι σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στο DNA. Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής «PLoS Genetics», ανέλυσαν στοιχεία για 1.622 λεπτούς, για 1.985 παχύσαρκους και για 10.433 ανθρώπους με κανονικό βάρος.

Η έρευνα κατάφερε να εντοπίσει μια σειρά από γενετικούς παράγοντες που σχετίζονται με το βάρος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το γενετικό υπόβαθρο παίζει σημαντικότερο ρόλο από ότι νομίζαμε. Αυτό εξηγεί γιατί άνθρωποι που κάνουν καθιστική ζωή και τρώνε φαγητά με πολλές θερμίδες, δεν παχαίνουν όλοι το ίδιο.

Μάλιστα, τα «τυχερά» γονίδια κληροδοτούνται και στους απογόνους, αφού τρεις στους τέσσερις λεπτοί άνθρωποι προέρχονται από γονείς εξίσου λεπτούς.

«Η νέα μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι οι υγιείς λεπτοί άνθρωποι είναι γενικά λεπτοί, επειδή έχουν μικρότερη επιβάρυνση από γονίδια που αυξάνουν την πιθανότητα κάποιου να γίνει υπέρβαρος και όχι επειδή είναι ηθικά ανώτεροι, όπως μερικοί νομίζουν. Είναι εύκολο να σπεύδει κάποιος να κρίνει και να επικρίνει τους ανθρώπους για το βάρος τους, όμως η επιστήμη δείχνει ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο πολύπλοκα. Έχουμε πολύ λιγότερο έλεγχο πάνω στο βάρος μας από ό,τι νομίζουμε», δήλωσε ο καθηγητής Σαντάφ Φαρούκι.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εντοπίζουμε μεταφυσικά μία γενετική προδιάθεση και να δικαιολογούμε με αυτό τα πάντα. Άλλωστε, αλίμονο εάν ο άνθρωπος δεν μπορούσε να καθορίσει ή να αλλάξει τη μοίρα του!!!

  

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc c. Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!