ΤΡΕΙΣ «ΝΟΣΤΙΜΟΙ» ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Τρεις «νόστιμοι» γαστρονομικοί προορισμοί

Ιαπωνία, Μεξικό και Ινδία στο πιάτο σας!

Η τοπική κουζίνα είναι πάντα ένα ζητούμενο για όποιον κάνει διακοπές, είτε πρόκειται για προορισμούς του εσωτερικού ή του εξωτερικού. Μία ολοκληρωμένη εμπειρία διακοπών δε μπορεί να μην περιλαμβάνει, κατά το δυνατόν, μία πιστή απόδοση της παραδοσιακής κουζίνας.

Τα παραδοσιακά πιάτα είναι κάτι παραπάνω από μία γευστική και ποιοτική αναζήτηση. Είναι το "ανοιχτό βιβλίο" του κάθε τόπου, του κάθε πολιτισμού, της κάθε κοινωνίας. Είναι η ιστορία του, οι πρώτες ύλες του, ο τρόπος και το επίπεδο ζωής του, οι επιρροές του, κομμάτι και δείγμα του πολιτισμού του.  

 

Ιαπωνική κουζίνα

Πρόκειται για μία κουζίνα πλούσια σε ρύζι, θαλασσινά και φρέσκα λαχανικά. Εξαιτίας μίας μεγάλης περιόδου απομόνωσης που έζησε το νησί των Ιαπώνων, κάθε είδους επιρροές έμειναν εκτός συνόρων. Και φυσικά περιλαμβάνονταν και οι γαστρονομικές επιρροές. Η παραδοσιακή τους κουζίνα, γνωστή και ως Washoku, χαρακτηρίζεται από ήπιες και λεπτές, μα καθόλου αδιάφορες γεύσεις. Κι όπου Wa βλέπετε Ιαπωνία κι όπου shoku φαγητό.

Από το 2013, η κουζίνα Washoku συγκαταλέγεται στα μνημεία άυλης παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Το "πάντρεμά" της όμως με την παράδοση δεν έγκειται μόνο στο θέμα του μαγειρέματος, αλλά και της συλλογής και αξιοποίησης των πρώτων υλών, καθώς και της υπεύθυνης κατανάλωσης των φυσικών πόρων. Ναι, υπεύθυνη κατανάλωση χιλιάδων ετών, μία αντίληψη που μόλις αρχίζει να αχνοφαίνεται στον ορίζοντα της δυτικής κοινωνίας…

Ένας επισκέπτης στην Ιαπωνία μπορεί να δοκιμάσει παραδοσιακά πιάτα σε εστιατόρια που επιμελούνται την παραδοσιακή γαστρονομία, στους πάγκους πέριξ των βουδιστικών και σιντοϊκών ναών, ενώ μπορεί να κάνει και μαθήματα Washocook (στα αγγλικά) ή Chagohan, που αφορούν την Παρασκευή τσαγιού και σάκε.

 

Μεξικάνικη κουζίνα                           

Πόσο χαρακτηριστική περίπτωση μείγματος πολιτισμών, εξέλιξης της ιστορίας και ανάμειξης επιρροών είναι η περίπτωση του Μεξικό!

Πιάτα γεμάτα χρώματα, πικάντικες γεύσεις και ατελείωτους συνδυασμούς υλικών θα μπορούσαν από μόνα τους να αποτελέσουν αφορμή για μία εξερεύνηση της χώρας των Ριβιέρα, Σικέιρος και Φρίντα Κάλο.

Πρόκειται για μία αρχαία κουζίνα με τις ρίζες της να ακουμπούν στους κυνηγούς και τροφοσυλλέκτες Μάγιας, τους Αζτέκους και να τους διαδέχονται Ισπανοί κατακτητές. Η τορτίγια από καλαμπόκι με χυλό από φασόλια υπάρχει εδώ και εκατοντάδες χρόνια, αποτελώντας παραδοσιακό φαγητό, το οποίο σήμερα, μέσα από τον εκσυγχρονισμό της κουζίνας έχει εμπλουτισθεί με διάφορες σάλτσες και κρέατα.

Πρωταγωνιστές της μεξικάνικης κουζίνας δεν είναι άλλοι από το καλαμπόκι και οι τσίλι πιπεριές που προσδίδουν χρώμα και μπόλικη ένταση στη γεύση.

 

 

Ινδική κουζίνα

Μία ακόμα κουζίνα από την ασιατική ήπειρο με τεράστια εμπορική αναγνώριση παγκοσμίως, είναι η ινδική. Πρόκειται για πιάτα γεμάτα γεύσεις, χρώματα αλλά και αρώματα. Τα μπαχαρικά, ένα μεγάλο εξαγώγιμο προϊόν των Ινδών διαχρονικά, δε θα μπορούσε να λείπει από την εξωτική κουζίνα τους.

Η ιστορία της πάει έως και 5.000 χρόνια πίσω. Φυσικά, η κουζίνα τότε είχε ως βάση της τα φρούτα και τα λαχανικά. Η πάροδος του χρόνου και η έλευση των αποικιοκρατών υπήρξαν καθοριστικά για την εξέλιξη της γαστρονομικής ιστορίας της Ινδίας. Οι Πορτογάλοι εισήγαγαν την πατάτα και τις πιπεριές από το Μεξικό παίρνοντας και διαδίδοντας τα μπαχαρικά της Ινδίας. Το ρύζι, το κοτόπουλο και τα λαχανικά αποτελούν κάποια από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της ινδικής κουζίνας.

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc c. Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!