ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΦΙΛΙΑΣ

Διεθνής Ημέρα Φιλίας

Το 2011 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καθιερώνει τη Διεθνή Ημέρα Φιλίας, που γιορτάζεται έκτοτε, κάθε χρόνο τέτοια μέρα, στις 30 Ιουλίου. Τι στόχο έχει ο εορτασμός μιας τέτοιας μέρας; Σύμφωνα με τους εμπνευστές του, η φιλία των λαών, των χωρών, των πολιτισμών αλλά και των ατόμων μπορεί να συμβάλλει στην εμπέδωση της ειρήνης, να γεφυρώσει τις διαφορές, να “ανθρωπέψει ο άνθρωπος”, γι’ αυτό και αξίζει να τη μνημονεύουμε ξεχωριστά.

Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, που συνδέονται με τους νόμους που διέπουν τον κόσμο τον οποίο ζούμε. Οι πολεμικές συγκρούσεις που φέρνουν το θάνατο, τη βία, τη φτώχεια και την προσφυγιά, οι οικονομικές κρίσεις που τσακίζουν με κάθε τρόπο βασικά κεκτημένα δικαιώματα ξανά και ξανά, είναι ζητήματα που η ανθρωπότητα πρέπει να βρει τρόπους να τα λύσει.

Η φιλία των λαών όταν διακρίνεται από ένα πνεύμα αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης τότε υπάρχουν ελπίδες. Όταν η σχέσεις των ανθρώπων χαρακτηρίζονται από ειλικρίνεια, αγάπη και χτίζονται πάνω στις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού, τότε αλλαγές μπορούν να υπάρξουν.

Η φιλία δεν είναι άλλο από ένα μεγάλο δίχτυ προστασίας που μπορεί να μας προστατεύσει όλους, να δημιουργήσει το πάθος και το κίνητρο για να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο, όπου κανένας δε θα περισσεύει.

Για την ιστορία, η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Φιλίας προτάθηκε για τις 30 Ιουλίου το 1958 από την Παγκόσμια Σταυροφορία Φιλίας, μια διεθνή πολιτική οργάνωση που προωθεί την καλλιέργεια της ειρήνης μέσα από τη φιλία. Τελικά, μόλις το 2011, ανακηρύχθηκε η 30η Ιουλίου, ως Διεθνής Ημέρα Φιλίας από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, με την ολοένα και αυξανόμενη δημοτικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε όλον τον κόσμο, σημειώθηκε αύξηση στον εορτασμό της εν λόγο ημέρας. Άλλες πάλι τοπικές κοινωνίες, με αφορμή την ημέρα φιλίας, ενέταξαν στον σχεδιασμό των δραστηριοτήτων τους ζητήματα που σχετίζονταν με τον αλληλοσεβασμό, την ανεκτικότητα, την αλληλεγγύη και τη φιλία.

Βέβαια, ο δρόμος είναι πολύ μακρύς ακόμα για να επαναπαυόμαστε ότι μία τέτοια μέρα το χρόνο μπορεί να λύσει ως δια μαγείας μεγάλα προβλήματα. Χώρια που σε πολλές περιπτώσεις πίσω από το προσωπείο της φιλίας κρύβεται η υποκρισία και μια επίπλαστη ανοχή που αργά ή γρήγορα αποκαλύπτονται οι στόχοι και τα κίνητρα. Αυτά είναι ζητήματα λοιπόν που πρέπει να μας απασχολούν κάθε μα κάθε μέρα, εάν όντως θέλουμε να κάνουμε αυτόν τον κόσμο καλύτερο.

 

πληροφορίεςwww.un.org, www.awarenessdays.com

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!