Τι πρέπει να προσέξετε όταν αγοράζετε βιολογικά προϊόντα

Τι πρέπει να προσέξετε όταν αγοράζετε βιολογικά προϊόντα

Tα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι προστρέχουν στα βιολογικά προϊόντα γιατί αναζητούν μια πιο υγιεινή διατροφή, αλλά και γιατί θέλουν να ακολουθήσουν  έναν τρόπο ζωής που σέβεται περισσότερο το περιβάλλον.

Τα βιολογικά προϊόντα είναι απαλλαγμένα από χημικά λιπάσματα, επικίνδυνα φυτοφάρμακα και ορμόνες, δηλαδή από επικίνδυνες ουσίες που μολύνουν τον οργανισμό, το έδαφος και τα νερά.

Τα φρούτα και τα λαχανικά βιολογικής γεωργίας είναι ιδανικά για μια σωστή διατροφή για έναν επιπλέον λόγο. Περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών, ασβεστίου, σιδήρου, κ.λπ. σε σχέση με τα προϊόντα της συμβατικής γεωργίας.  

Το πιο σημαντικό είναι ότι τα βιολογικά περιέχουν περισσότερα φλαβονοειδή, τα οποία αποτελούν αντιοξειδωτικές ουσίες . Τα φλαβονοειδή είναι η φυσική άμυνα του φυτού, προστατεύοντας τα από παθογόνους μικροοργανισμούς, την υπεριώδη ακτινοβολία και φυτοφάγα ζώα.  Τα φυτοφάρμακα και τα άλλα χημικά όπως τα ζιζανιοκτόνα, καταστέλλουν  ένα μέρος των φλαβονοειδών.

Τα οφέλη των βιολογικών έχουν επιβεβαιωθεί από αρκετές έρευνες και δεν χρειάζεται να αναλυθούν εκτενέστερα. Όμως, εδώ προκύπτει το ερώτημα πως μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι τα φρούτα και τα λαχανικά που αγοράσαμε είναι όντως βιολογικά.

 

Προσοχή στην πιστοποίηση

Σύμφωνα με τον IFOAM, τον μεγαλύτερο διεθνή οργανισμό για τα βιολογικά, «η βιολογική γεωργία είναι ένα σύστημα παραγωγής που διατηρεί και βελτιώνει την υγεία των εδαφών, των οικοσυστημάτων και των ανθρώπων. Στηρίζεται στις οικολογικές διαδικασίες,στη βιοποικιλότητα και σε βιολογικούς κύκλους προσαρμοσμένους στις τοπικές συνθήκες, παρά στη χρήση εισροών που έχουν αρνητικές επιπτώσεις. Η βιολογική γεωργία συνδυάζει την παράδοση, την καινοτομία και την επιστήμη προς όφελος του κοινού περιβάλλοντος ενώ προωθεί τις δίκαιες σχέσεις και μια καλή ποιότητα ζωής για όλους τους εμπλεκόμενους».

Ασφαλώς, η επιλογή βιολογικών δεν είναι θέμα ορισμού, ούτε μπορούν να χαρακτηριστούν βιολογικά κάποια προϊόντα μόνο και μόνο επειδή μας διαβεβαιώνει γι΄ αυτό ο παραγωγός  τους.

Για να χαρακτηριστεί ένα φυτικό ή ζωικό προϊόν ως βιολογικό, θα πρέπει να έχει παραχθεί σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η τήρηση των προδιαγραφών αυτών ελέγχεται από εγκεκριμένους Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, οι οποίοι εξετάζουν όλα τα στάδια της παραγωγής.

Στην Ελλάδα υπάρχουν συγκεκριμένες εταιρείες που έχουν λάβει διαπίστευση ως Φορείς Πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων.

Όταν αγοράζετε βιολογικά, εκτός από την σχετική σήμανση (bio) θα πρέπει να ελέγχετε εάν έχουν πιστοποίηση από κάποιον εγκεκριμένο Φορέα.

 

Αυστηρές προδιαγραφές

  • Με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, προϊόντα βιολογικής γεωργίας χαρακτηρίζονται αυτά που παράγονται από αγροτεμάχια που είναι καθαρά από φυτοφάρμακα για τουλάχιστον  δύο χρόνια για καλλιέργειες με ετήσιο βιολογικό κύκλο ή για τρία χρόνια για πολυετείς καλλιέργειες.
  • Υπάρχει μια δεύτερη κατηγορία που είναι τα προϊόντα βιολογικής γεωργίας σε μετατροπή. Πρόκειται για προϊόντα φυτικής προέλευσης  που παράγονται σε αγροτεμάχια «υπό μετατροπή στη βιολογική γεωργία». Στα αγροτεμάχια αυτά, εφαρμόζονται οι αρχές της βιολογικής γεωργίας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός έτους, διασφαλίζοντας έτσι την απουσία υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο τελικό προϊόν.
  • Οι δύο αυτές κατηγορίες ισχύουν και στην περίπτωση των μεταποιημένων προϊόντων.  Στην κατηγορία της βιολογικής γεωργίας συγκαταλέγονται τα μεταποιημένα προϊόντα που αποτελούνται από τουλάχιστον 95% συστατικά βιολογικής γεωργίας.

 

Πηγές:

ΔΗΩnet 

ΒΙΟHELLAS

COSMOS Trust in organic and natural cosmetics 

International Food Policy Research Instute IFPRI 

The Organic Center

 

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc c. Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!