ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ SUSHI ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΗ ΜΕ ΜΙΑ VEGAN ΣΥΝΤΑΓΗ

Παγκόσμια Ημέρα σούσι - Γιορτάστε τη με μία vegan συνταγή!

 

Το πιο πιθανό είναι να σας έχει διαφύγει ότι σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα σούσι. Το θυμόμαστε όμως εμείς και για το λόγο αυτό σας παρουσιάζουμε μία συνταγή, σε vegan μάλιστα version.

Πριν μπούμε όμως στην δική μας παραλλαγή, ας πούμε δύο πράγματα για το ιαπωνικό αυτό έδεσμα. Αρχικά, γνωρίζατε ότι οι ρίζες του δεν είναι ιαπωνικές; Αναπτύχθηκε πρώτα στη νοτιοανατολική Ασία τον 7ο αιώνα μ.Χ, κι έπειτα διαδόθηκε προς την Ιαπωνία.

Κυριολεκτικά, σημαίνει «με ξινή γεύση» κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ρύζι που χρησιμοποιούνταν ήταν ξινισμένο (αρχική μορφή του σούσι), προκειμένου να ζυμώνεται το θαλασσινό που τοποθετούνταν μαζί. Για κάποια περίοδο μάλιστα το ρύζι απομακρύνονταν και καταναλώνονταν μόνο το ψάρι.

Η σημερινή μορφή της συνταγής αποτελείται από ωμά θαλασσινά και ξιδάτο ρύζι, και όταν άρχισε να καθιερώνεται εκεί κατά τον 18ο αιώνα, αποτελούσε ένα γρήγορο και εύκολο φαγητό, που πωλούνταν μάλιστα σε πάγκους που μετεξελίχθηκαν σε shushi bar.

Οι λάτρεις του shushi ίσως να γνωρίζουν την ονομασία «εντομάε ζούσι», το οποίο δεν προσδιορίζει τίποτα περισσότερο από...τον τόπο που έχει αλιευτεί το ψάρι, δηλαδή τον κόλπο Έντο του Τόκυο. Πλέον χρησιμοποιείται γι’ αυτή τη μορφή σούσι, ακόμα κι όταν το ψάρι της συνταγής δεν έχει αλιευτεί από τον συγκεκριμένο κόλπο. Τα πιο συνηθισμένα φιλέτα ψαριών που χρησιμοποιούνται είναι από τόνο και σολομό. Συνοδεύονται με σάλτσα σόγιας, wasabi ή τζίντζερ.

Ας δούμε τώρα τη vegan συνταγή, στην οποία αντικαθιστούμε το ψάρι με μανιτάρια πλευρώτους.

 

Τι χρειαζόμαστε

3 φύλλα φύκια Nori

½ κ.γ. λάδι καρύδας

3 σκελίδες σκόρδο

1 καρότο κομμένο σε λωρίδες

1 κόκκινη πιπεριά φλωρίνης σε λωρίδες

3-4 μανιτάρια πλευρώτους σε λωρίδες

Σησαμέλαιο

 

Για το ρύζι

1 κούπα ρύζι για σούσι

1 κούπα νερό

4 κ.σ. ξύδι ρυζιού

2 κ.σ. καστανή ζάχαρη

1 κ.γ. αλάτι

 

Προετοιμασία

- Βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ, το σκεπάζουμε με νερό και το τρίβουμε με τα χέρια μας για να απομακρύνουμε το άμυλο.

- Αδειάζουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία περίπου 5 φορές ακόμα μέχρι το νερό να βγαίνει όσο το δυνατόν καθαρό.

- Το στραγγίζουμε και το βάζουμε στην κατσαρόλα με τη μία κούπα νερό, σε δυνατή φωτιά. Μόλις το νερό ξεκινήσει να βράζει αμέσως χαμηλώνουμε στη χαμηλότερη σκάλα.

- Συνεχίζουμε το βράσιμο σφραγίζοντας όμως καλά την κατσαρόλα. Βάζουμε μία πετσέτα και κλείνουμε με το καπάκι την κατσαρόλας. Το αφήνουμε να βράσει έτσι για 10’ και το απομακρύνουμε από τη φωτιά.

- Μεταφέρουμε το ρύζι από την κατσαρόλα σε μία μεγάλη ξύλινη επιφάνεια (ή μεγάλο πλαστικό τάπερ).

- Σε ένα μικρό μπολ αναμειγνύουμε το ξύδι, τη ζάχαρη και το αλάτι, και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν τα υλικά μας. Το περιχύνουμε στο ρύζι και το ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να κρυώσει.

- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε με το λάδι καρύδας το σκόρδο για λίγα λεπτά μόνο του, και έπειτα βάζουμε τα λαχανικά μας. Τα τοποθετούμε κατά ομάδες στο τηγάνι και τα πασπαλίζουμε με σησαμέλαιο.

- Αφαιρούμε πρώτα την πιπεριά, μετά τα μανιτάρια και το καρότο στο τέλος, καθώς μαλακώνει πιο δύσκολα. Προσοχή! Δεν τα αφήνουμε τα μαλακώσουν πολύ, τα θέλουμε λίγο να ‘κρατάνε’.

- Τα βάζουμε σε ένα πιάτο, όλα, εκτός από το σκόρδο.

 

 

 

Για το τύλιγμα του σούσι

- Χρειαζόμαστε ένα σουπλά από καλαμάκια, για να είναι σταθερό.

- Βάζουμε επάνω του ένα φύλλο φύκι με τη γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω και το γεμίζουμε με ρύζι. Υπολογίζουμε 150γρ περίπου για κάθε φύλλο.

- Αφήνουμε στο πάνω μέρος ένα κενό περίπου 2 εκατοστά, ώστε να έχει περιθώριο να κολλήσει στο κλείσιμο. Βρέχουμε λίγο τα δάχτυλά μας για να το βοηθήσουμε να κολλήσει, όταν έχουμε τελειώσει.

- Στα 3 περίπου εκατοστά από το κάτω μέρος του φυκιού, απλώνουμε τα λαχανικά κατά μήκος, και τυλίγουμε.

- Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το ρολό μας στη μέση και κάθε κομμάτι πάλι στη μέση έως ότου έχουμε τα επιθυμητά ρολάκια.

- Τα σερβίρουμε σε ένα πιάτο, κατά προτίμηση με σόγια σως, γλυκόξινη σάλτσα ή wasabi.

 

πηγή: el.wikipedia.org, vegankainostimo.blogspot.com

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!