ΠΕΡΙΟΡΙΣΕ ΤΟΥΣ ΠΟΝΟΥΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΜΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Περιόρισε τους πόνους περιόδου με κατάλληλη διατροφή

Οι περισσότερες γυναίκες υποφέρουν κάθε μήνα από πόνους και ενοχλήσεις  κατά την διάρκεια της περιόδου. Η κατάσταση αυτή λέγεται και δυσμηνόρροια ή επώδυνη εμμηνορρυσία. Μπορούμε όμως να τα αντιμετωπίσουμε;

Οι πόνοι, αρχικά, εντοπίζονται στην κοιλιά και τη λεκάνη κατά την περίοδο. Θεωρούνται φυσιολογικοί και είναι δυστυχώς αναμενόμενοι. Σε πολλές περιπτώσεις όμως οι πόνοι γίνονται τόσο οξείς που περιορίζουν τη δραστηριότητα της γυναίκας.

Η δυσμηνόρροια ταλαιπωρεί πάνω από το 50% των γυναικών στην αναπαραγωγική ηλικία, με ένα 5-7% όμως να αντιμετωπίζει έντονα συμπτώματα που να απαιτούν ενδεχόμενα ιατρικό έλεγχο.

Η μείωση της έντασης των συμπτωμάτων κατά την περίοδο μπορεί να επιτευχθεί κατά βάση μέσω της διατροφής, αλλά και μέσω της άσκησης. Ειδικότερα, μια διατροφή με περιορισμένες ποσότητες σε ζάχαρη, αλάτι, καφεΐνη, αλλά και αρκετές πρωτεΐνες, δείχνει να βοηθά. Σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να απαιτήσουν τη λήψη αντιφλεγμονώδων ή αντισυλληπτικών χαπιών, για τα οποία όμως απαραιτήτως οφείλετε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. 

 

 

Υπάρχουν αρκετές θεωρίες για τις πιθανές αιτίες των πόνων περιόδου. Η φτωχή σε βιταμίνες διατροφή, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, το κάπνισμα, καθώς και το στρες και η έλλειψη άσκησης αποδεικνύεται ότι επιδεινώνουν τους πόνους. Συνεπώς, η ρύθμιση αυτών των παραγόντων μπορεί να βοηθήσει στην ελάττωσή του.

  • Το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα ψάρια είναι βασικές πηγές λήψης πρωτεϊνών, οπότε είναι καλό να ενισχύετε τον οργανισμό σας μ’ αυτά τα προϊόντα, τουλάχιστον για το διάστημα της περιόδου.
  • Οι ορμόνες που προκαλούν τις κράμπες της δυσμηνόρροιας σε κάποιες περιπτώσεις προκαλούν συστολή στα εντερικά τοιχώματα, προκαλώντας διάρροια. Για το λόγο αυτό επιλέξτε τροφές πλούσιες σε διαλυτές φυτικές ίνες, όπως τα μαγειρεμένα, λαχανικά, τις μπανάνες και τη βρώμη.
  • Επίσης, σχετική μελέτη αποδεικνύει πως η υψηλή δόση βιταμίνης D μπορεί να δράσει και ως αντιφλεγμονώδες, ενώ τα ωμέγα-3 λιπαρά, που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός ή οι σαρδέλες, συμβάλλουν κι αυτά στη μείωση του πόνου.
  • Η θερμότητα επίσης φαίνεται να αποτελεί ένα μέσο ανακούφισης του πόνου. Ένα ζεστό ολιγόλεπτο μπάνιο μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων.
  • Τέλος, η συστηματική εξάσκηση yoga μειώνει σημαντικά ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα της δυσμηνόρροιας.

 

Πηγές πληροφοριών: www.healthyliving.gr, www.onmed.gr

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc c. Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!