ΕΠΤΑ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ

Επτά τρόποι για να ενισχύσετε την ενέργεια του παιδιού σας

Εάν οι ειδικοί του παιδικού σταθμού σας επισημαίνουν ότι το παιδί σας φαίνεται να κουράζεται εύκολα ή διαπιστώνετε ότι τα επίπεδα ενέργειας του έφηβου παιδιού σας πέφτουν σταδιακά, υπάρχουν κάποιοι θρεπτικοί έλεγχοι που μπορείτε να κάνετε, πριν ή παράλληλα με την απεύθυνσή σας σε γιατρό.

  • Νερό

Ιδιαίτερα σε περιόδους που κάνει ζέστη ή γενικά όταν είναι πολύ δραστήρια, πολλά παιδιά δεν πίνουν αρκετό νερό, καταλήγοντας έτσι να είναι αφυδατωμένα.

  • Ποσότητα & ποιότητα φαγητού

Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να τρώει τόσο όσο χρειάζεται, ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο. Πρέπει ως γονείς να είσαστε σίγουροι ότι κάνει μία ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή. Εάν το παιδί είναι επιλεκτικό με το φαγητό και αποκλείει διάφορες τροφές μπορεί να είναι ελλιποβαρές. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχει έλλειψη σε βασικά ενισχυτικά θρεπτικά στοιχεία, όπως η βιταμίνη Β, οι αμυλούχοι υδατάνθρακες ή οι πρωτεΐνες.

Στην περίπτωση που είναι βαρύτερο από όσο πρέπει μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή του ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης, τα οποία δημιουργούν την αίσθηση της πληρότητας πιο σύντομα.

  • Σίδηρος

Τα αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο στο αίμα καθώς τα κύτταρά μας το χρησιμοποιούν για να παράγουν ενέργεια. Εάν έχετε προσέξει ότι το παιδί σας, πέραν την κόπωσης, φαίνεται χλωμό, έχει πονοκεφάλους και ζαλίζεται επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό σας. Στην περίπτωση της αναιμίας, πιθανόν ο γιατρός να σας προτείνει ένα συμπλήρωμα.

Από τη μεριά σας εσείς μπορείτε να εμπλουτίσετε τα γεύματά του με φαγητά πλούσια σε σίδηρο, όπως είναι το κόκκινο κρέας και τα πράσινα λαχανικά. Δώστε του επίσης αρκετή βιταμίνη C, για να βοηθήσετε τον οργανισμό του να απορροφήσει αποτελεσματικότερα τον σίδηρο.

  • Σάκχαρο

Εάν το παιδί σας τρώει πολλά φαγητά με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη ή πίνει πολλούς συσκευασμένους χυμούς, τα επίπεδα σακχάρου του μπορεί να εκτοξευτούν στα ύψη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το παιδί να είναι κουρασμένο για πολλή ώρα πριν τον βραδινό ύπνο. Βάλτε στη ζωή του περισσότερα χαμηλά ή μέτρια σε γλυκαιμικό δείκτη φαγητά.

  • Φυτικές ίνες

Στην περίπτωση που το παιδί λαμβάνει πολλές φυτικές ίνες, τότε μπορεί να νιώθει κορεσμό πριν φάει καλά καλά αρκετά. Στην περίπτωση αυτή αντικαταστήστε με λευκό ρύζι ή μακαρόνια, ενώ μπορείτε να επιλέξετε ένα λευκό ψωμί με σπόρους σιταριού.

  • Ώρες φαγητού

Ένα γεμάτο πρόγραμμα στη ζωή ενός παιδιού είναι πολλές φορές εμπόδιο στο να καθίσει, ορισμένες ώρες, και να φάει σωστά. Εάν παραμείνει πολλές ώρες νηστικό, τότε τα επίπεδα ενέργειάς του πέφτουν. Φροντίστε να τρώει υγιεινά σνακ, όπως δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, τοστ ολικής άλεσης και φυστικοβούτυρο.

  • Άσκηση & δραστηριότητες

Για να ζει και να μεγαλώνει ένα παιδί με τη μέγιστη δυνατή ενέργεια, χρειάζεται να τρώει καλά, να πίνει αρκετά υγρά καθώς και να τρέχει και να κοιμάται αρκετά. Δώστε του λοιπόν τον χώρο και τον χρόνο για να βγει έξω στον καθαρό αέρα για μερικές έντονες ασκήσεις που ενισχύουν τον ρυθμό της καρδιάς ή βρείτε από κοινού ένα άθλημα ή δραστηριότητα που του τα εξασφαλίζει αυτά.

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc c. Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!