Yoga στο σπίτι σε καιρό καραντίνας - 4 βήματα για να διατηρήσετε την ηρεμία σας

Yoga στο σπίτι σε καιρό καραντίνας - 4 βήματα για να διατηρήσετε την ηρεμία σας

Οι μέρες περνάνε κάπως… περίεργα για όλους μας. Οι συνθήκες καραντίνας που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας μας – με εξαίρεση δηλαδή εκείνους που συνεχίζουν να εργάζονται – σίγουρα μας δυσκολεύουν.

 

Ο καθένας μας ψάχνει τρόπους να γεμίσει δημιουργικά ή ευχάριστα τις ώρες του. Τι θα λέγατε όμως αν μέσα στη μέρα – ή τη νύχτα σας – βάζατε λίγα λεπτά yoga; Η εμπειρία μας μας λέει ότι όσο καταφέρνουμε να εντάσσουμε ασκήσεις ψυχικής ισορροπίας και ηρεμίας στην καθημερινότητά μας, τόσο καλύτερα ανταποκρινόμαστε στις δυσκολίες.

 

Ακολουθείστε λοιπόν τέσσερα απλά βήματα για να εξασφαλίσετε ό,τι καλύτερο μπορεί να σας προσφέρει η yoga, στο σπίτι σας πλέον!

 

1. Κάντε yoga γρήγορα και ευχάριστα

 

Εάν δε μπορείτε να διαχειριστείτε μία πλήρη άσκηση 90 λεπτών, μην ανησυχείτε. Ακόμη και η άσκηση για 10-30 λεπτά μπορεί να σας επιτρέψει να πάρετε την πλήρη επίδραση μιας συνεδρίας ή να σας επιτρέψει να εστιάσετε σε συγκεκριμένες ομάδες μυών που μπορεί να χρειαστούν λίγο stretching.

Σταθεροποιήστε έστω και για λίγα λεπτά την αναπνοή σας και διαλογιστείτε για 10 λεπτά. Αυτό θα σας επιτρέψει να αποκομίσετε οφέλη για όλη την ημέρα ακόμη και τη νύχτα. Έχει παρατηρηθεί ότι αυτά τα λίγα λεπτά βοηθούν ώστε με ηρεμία να αντιμετωπίζουμε προκλήσεις της ημέρας, αλλά και να κοιμόμαστε καλύτερα τα βράδια.

 

2. Προσπαθήστε να σταθεροποιήσετε την ώρα εξάσκησης

 

Ορίστε μια ώρα κάθε μέρα που μπορείτε να αφιερώσετε στην πρακτική σας. Μισή ώρα πριν το πρωινό ξύπνημα των παιδιών σας ή αμέσως αφού τελειώσετε με τις πρωινές σας υποχρεώσεις – στο σπίτι πλέον!

Καθιερώστε τη yoga μέσα στην ημέρα σας με την ίδια ζέση που ανελιπώς θα βουρτσίσετε τα δόντια σας ή που θα πάρετε πρωινό. Με αυτήν τη διάθεση μπορούμε κάλλιστα να προσαρμόσουμε τη yoga στις καθημερινές μας συνήθειες.

 

3. Yoga out of the box!

 

Επειδή η yoga φυσικά και δεν το στρώμα μας και ο ιδανικός περιβάλλον χώρος, σας καλούμε να εφαρμόζετε τις γνώσεις που αποκτάτε μέσα από την πρακτική σας, όπου δύνασθε και υπάρχει ανάγκη. Οι βασικές αρχές της yoga όπως η ευγνωμοσύνη ή η ψυχραιμία είναι όπλα αναγκαία για τις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μέσα στη μέρα μας.

 

Η υπομονή, η αποδοχή και η αντοχή που μαθαίνουμε να εξελίσσουμε μέσα στην τάξη και πάνω στο στρώμα μας, ας γίνουν δεύτερη φύση μας και σε περιβάλλοντα λιγότερο άνετα και σίγουρα πιο ασφυκτικά.

Κάντε νοητικά ένα βήμα πίσω, σκεφτείτε με ηρεμία αυτό που θέλετε να εκφράσετε και μιλήστε από καρδιάς, χωρίς όμως να μετανιώσετε μετά για κάποια παρορμητική σας κίνηση. Θυμηθείτε ότι η γιόγκα σας έχει διδάξει επίσης πώς να αναπνεύσετε και να ηρεμήσετε το νευρικό σας σύστημα.

 

4. Εμπνευστείτε

 

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα ‘αναγκαίο κακό’ της σύγχρονης κοινωνίας μας. Εάν το αξιοποιήσουμε σωστά μπορούμε να βγούμε κερδισμένοι. Όταν χρησιμοποιείται με λάθος τρόπο ή καταχρηστικά δυστυχώς μόνο πληγές μετράμε, σε επίπεδο ουσιαστικής επικοινωνίας, διαθεσιμότητας προσωπικών μας δεδομένων και όχι μόνο.

 

Πώς μπορούμε να συνδέσουμε τη yoga με τα μέσα αυτά; Ένα παράδειγμα απλό είναι ακολουθώντας τους αγαπημένους σας γιόγκι για καλύτερη έμπνευση, αλλά και επαφή με την αγαπημένη μας συνήθεια και τους ανθρώπους ξέρουν ορθά να την διδάσκουν. Το Instagram και το Twitter μπορούν να προσφέρουν τέτοιες δυνατότητες.

 

Παράλληλα, εάν η απόκτηση ενός νέου στρώματος ή μιας πιο άνετης μπλούζας θα σας έκαναν να νιώσετε πιο όμορφα, πείτε άφοβα ναι. Η yoga δε συμβαδίζει με την καταναλωτική κουλτούρα, δεν επιδιώκουμε κι εμείς από τη μεριά μας να καλλιεργήσουμε κάτι τέτοιο. Δίνουμε απλά έναν απαλό τονισμό στην αισθητική μας που μπορεί και να παίξει το ρόλο του κίνητρου, όταν η συνθήκες νιώθουμε να πιέζουν ώστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις γενικά.

 

Πάνω από όλα όμως ακούστε το σώμα και το πνεύμα σας. Η πίεση και το ‘πρέπει’, ιδιαίτερα για το κομμάτι της yoga δεν είναι λύση. Βρείτε τι είναι αυτό που σας ταιριάζει κάθε φορά, είτε στο περιεχόμενο, είτε στη διάρκεια, είτε στην καταλληλότητα της στιγμής και ακολουθείστε το. Στόχος είναι να απολαμβάνετε κάθε δευτερόλεπτο όταν βρίσκετε τη ροή σας.

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!