Δάφνη, το φυτό που ερωτεύτηκε ο Απόλλωνας

Δάφνη, το φυτό που ερωτεύτηκε ο Απόλλωνας

Ένα αρωματικό φυτό που δεν λείπει από κανένα σπίτι είναι η δάφνη. Όμως η χρησιμότητα της δεν είναι μόνο ότι δίνει άρωμα στα φαγητά, καθώς έχει αρκετές θεραπευτικές ιδιότητες που είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες στις μέρες μας. Και λέμε στις μέρες μας, γιατί στην αρχαία Ελλάδα ήταν διαδεδομένη η χρήση της.

Το φυτό συναντάται στα δάση ή στα βράχια της Μεσογείου, σε ασβεστολιθικά και καλά αρδευόμενα εδάφη και έχει τη μορφή θάμνου ή μικρού δέντρου. Το δέντρο μπορεί να φθάσει σε ύψος μέχρι και τα 10 μέτρα, αν οι θερμοκρασίες του χειμώνα δεν πέφτουν κάτω από 20 βαθμούς. Σε μερικά μέρη της Ευρώπης μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 18 μέτρα αν καλλιεργηθεί σε ευνοϊκές συνθήκες.

Η δάφνη στην Ελλάδα είναι αυτοφυές φυτό και είναι γνωστή και ως δάφνη του Απόλλωνα. Μάλιστα, η Ελλάδα είναι μια χώρα που εξάγει δάφνη σε όλο τον κόσμο.

 

Ιστορία της δάφνης

Στην Ελλάδα η δάφνη ήταν γνωστή από τα αρχαία χρόνια και υπάρχουν καταγραφές γι' αυτήν στον Όμηρο. Για τους αρχαίους Έλληνες ήταν ιερό δέντρο, αφιερωμένο στο θεό Απόλλωνα. Πρώτα οι Έλληνες και μετά οι Ρωμαίοι, στεφάνωναν τους νικητές των αγώνων με κλαδί δάφνης. H Πυθία του Μαντείου των Δελφών πριν δώσει τον χρησμό της μασούσε φύλλα δάφνης.

Σύμφωνα με τον μύθο, η Δάφνη ήταν μια νεαρή όμορφη νύμφη, κόρη του ποτάμιου θεού Πηνειού, η οποία αρνιόταν να παντρευτεί. Όταν την ερωτεύτηκε ο Απόλλωνας και τον απέρριψε, την κυνήγησε ανάμεσα στα δέντρα. Η Δάφνη προσευχήθηκε στον πατέρα της να την βοηθήσει και αυτός την μεταμόρφωσε σε δέντρο που θα ρίζωνε στην όχθη του ποταμού. Ο Απόλλωνας έκοψε μερικά κλαδιά και έφτιαξε ένα στεφάνι για να την θυμάται.

Οι αρχαίο Έλληνες γιατροί χρησιμοποιούσαν ευρέως τα φύλα και τους καρπούς της δάφνης, που ήταν γνωστά για τις τονωτικές τους ιδιότητες στο στομάχι και την ουροδόχο κύστη. Ο Διοσκουρίδης χρησιμοποιούσε τον φλοιό της για να διαλύσει τις πέτρες των νεφρών και να ανακουφίσει τους ασθενείς από τις λοιμώξεις του ήπατος.

Τα φύλα της δάφνης περιέχουν μια αρωματική ουσία πλούσια σε κινεόλη, σεσκιτερπενικές λακτόνες και αλκαλοειδή ισοκινόλης. Από τους καρπούς παράγεται το δαφνέλαιο, που έχει μορφή αλοιφής και στη συνηθισμένη θερμοκρασία είναι πράσινο.

 

 

Θεραπευτικές ιδιότητες

Η δάφνη έχει χωνευτικές ιδιότητες, καθώς ενεργοποιεί το στομάχι και ανοίγει την όρεξη. Επιπλέον, έχει αντισηπτική δράση, γεγονός που δικαιολογεί την χρήση της σε μαρινάδες. Μια άλλη ιδιότητα της είναι ότι δρα ως αποχρεμπτικό και είναι πολύτιμη κατά των κρυολογημάτων και της βρογχίτιδας. Η σκόνη των φύλων δάφνης βοηθάει να πέσει ο πυρετός. Επιπλέον, η δάφνη χρησιμοποιείται (εξωτερικά) για την αντιμετώπιση των ρευματικών πόνων.

Εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε εσωτερικά την δάφνη, την βάζουμε σε μπουκέτο βοτάνων. Λόγω των χωνευτικών και αντισηπτικών ιδιοτήτων, μπορούμε να την βάλουμε σε πολλά φαγητά, ιδιαίτερα σε σάλτσες, σε μαρινάδες, σε όσπρια και σούπες. Ως έγχυμα

Εξωτερικά, το λάδι των φύλλων της δάφνης χρησιμοποιείται όπως προαναφέραμε στους ρευματισμούς. Εμποτίστε 100 γρ. αποξηραμένα φύλλα σε 100 γρ. αλκόολης, σε ένα καλά κλειστό σκεύος για 24 ώρες. Προσθέστε ένα λίτρο ελαιόλαδο και μαγειρέψτε σε μπεν – μαρί για 6 ώρες, χωρίς ποτέ να φτάσει σε σημείο βρασμού. Σουρώστε το και διατηρήστε το σε δροσερό μέρος.

Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μια αντιρρευματική αλοιφή που θα έχει ως βάση το έλαιο των καρπών της δάφνης. Κοπανίστε τους καρπούς και βράστε τους για ένα τέταρτο. Περάστε τον χυμό μέσα από ένα πανί, πιέζοντας καλά. Αφήστε το χυμό να κρυώσει. Το καστανό έλαιο που θα πάρετε έχει έντονη οσμή και επιπλέει στην επιφάνεια. Συλλέξτε το με προσοχή και κρατήστε το σε μπουκαλάκια ερμητικά κλειστά. Ανακατέψτε δύο μέρη ελαίου από τους καρπούς της δάφνης και ένα μέρος φυτικού λίπους για να φτιάξετε την αλοιφή.

Πέραν των συνηθισμένων φαγητών που αρωματίζει η δάφνη, υπάρχουν και πιο ευφάνταστες χρήσεις της. Στην Ιταλία για παράδειγμα, φτιάχνουν ομελέτα και πολέντα με δάφνη. Οι Βεδουίνοι της βόρειας Αφρικής αρωματίζουν τον καφέ τους με δάφνη.

Πηγή: Βικιπαίδεια, Petit Larousse, valentine.gr

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!