3 Συμβουλές για τις αγορές σας πριν το πρώτο κουδούνι!

3 Συμβουλές για τις αγορές σας πριν το πρώτο κουδούνι!

Το καλοκαίρι τέλειωσε, τουλάχιστον ημερολογιακά, και θα πρέπει να σκεφτείτε στα σοβαρά την αγορά των σχολικών ειδών. Όσοι είσαστε γονείς θα πρέπει να αντιμετωπίσετε «ζεστά» το συγκεκριμένο θέμα, μιας και είναι ένας τρόπος να ενισχύσετε την διάθεση των παιδιών σας που βλέπουν να τελειώνουν οι μέρες της ανεμελιάς.

Η εξ αρχής συνεννόηση!

Πριν πάτε σε κάποιο κατάστημα, καλό θα είναι να έχετε συμφωνήσει με τα παιδιά σας τι ακριβώς θα τους αγοράσετε. Με αυτό τον τρόπο είναι πολύ πιο εύκολο να αποφύγετε τις άσκοπες αγορές. Εάν αφήσετε το παιδί σας να αποφασίσει μπροστά στα ράφια, τότε είναι φυσικό να το τραβήξουν τα πιο φανταχτερά είδη και να σας ζητάει όλο το μαγαζί...

Ευτυχώς, με ένα σερφάρισμα στο διαδίκτυο είναι πολύ εύκολο να καταλήξουν τα παιδιά σας τι ακριβώς θέλουν. Αφήστε που με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να βρείτε πια καταστήματα έχουν τις χαμηλότερες τιμές. Εάν πάλι δεν θέλετε να στερήσετε από τα παιδιά σας την αίσθηση της έκπληξης, δηλαδή να αποφασίσουν στο κατάστημα τι θα αγοράσουν, τότε καλό θα είναι να έχετε συζητήσει μαζί τους στο σπίτι. 

Μία από τις βασικές συμβουλές που δίνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) είναι «να συζητήσουμε, με το παιδί μας, να του εξηγήσουμε και να του δώσουμε να καταλάβει τις παγίδες των διαφημίσεων, για τα σχολικά είδη καθώς και τους τρόπους, που διάφορες εταιρείες μας οδηγούν, στην υπερκατανάλωση. Είναι πολύ βασικό να καταλάβει το παιδί ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά, ανάμεσα στο τι πραγματικά χρειάζεται, για το σχολείο και στο τι νομίζει ότι χρειάζεται. Πρέπει να καταλάβει ότι η "ομορφιά" των σχολικών ειδών δεν είναι, απαραίτητα, συνδεδεμένη, με τη μόδα της εποχής, αλλά, σίγουρα, επιβαρύνει το πορτοφόλι της οικογένειας. Αυτή η χρονική περίοδος μας προσφέρει μια, από τις καλύτερες ευκαιρίες, να εξηγήσουμε, στο παιδί μας, τα σωστά καταναλωτικά πρότυπα και τη στάση ζωής, που πρέπει να έχει, απέναντι στην κατανάλωση».

Για να είμαστε ειλικρινείς, όσο και να συζητήσουμε με τα παιδιά μας δεν αποκλείεται να παρασυρθούν από τα φανταχτερά χρώματα και να μας ζητήσουν εκείνη την ώρα κάποια πράγματα που δεν είχαμε συμπεριλάβει στην λίστα μας. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να εξηγήσουμε στο παιδί μας ότι τα σχολικά είδη είναι εργαλείο μάθησης και όχι μέσο επίδειξης

Μια καλή αρχή που θα περιορίσει όσο είναι δυνατόν τις άσκοπες αγορές, είναι να τηρήσουμε τον κατάλογο που μας έχει συστήσει το σχολείο. 

 

Όχι στα αρωματισμένα είδη

Ένα άλλο βασικό κριτήριο είναι αυτό της ασφάλειας. Θα πρέπει να αποφεύγουμε τα σχολικά είδη που είναι αρωματισμένα, γιατί το άρωμα προέρχεται από χημικές ουσίες. Συνήθως, απαγορεύονται τα σχολικά είδη που μοιάζουν με τρόφιμα, γιατί είναι εύκολο να τα καταπιούν τα μικρότερα παιδιά. Όμως, καλό θα είναι να έχουμε και εμείς το νου μας. 

Σοβαροί κίνδυνοι κρύβονται στα σχολικά είδη που μοιάζουν με παιχνίδια, καθώς οι κατασκευαστές τους δεν είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να τηρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας που ορίζονται για τα παιχνίδια. 

Αγορά σχολικής τσάντας, αλλά με τι κριτήρια;

Ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι σε αυτή την υπόθεση είναι η αγορά σχολικής τσάντας. Ιδίως στο συγκεκριμένο ζήτημα, το βασικό μας κριτήριο θα πρέπει να είναι η υγεία και η ασφάλεια του παιδιού μας και όχι τα διάφορα στολίδια ή οι παιδικοί ήρωες. 

Οι σχολικές τσάντες έχουν κατηγορηθεί για πόνους και προβλήματα στη μέση, ενώ μπορεί να επηρεάσουν την ευστάθεια του παιδιού. Εάν για παράδειγμα ένα παιδί έχει φορτωθεί μια τσάντα που ζυγίζει σχεδόν όσο το βάρος του, τότε είναι πολύ πιθανό να χάσει την ισορροπία του την ώρα που τρέχει. 

Ένας γενικός κανόνας που δίνουν οι ειδικοί ότι τα παιδιά δεν θα πρέπει να φορτώνονται με σχολικά είδη, που ζυγίζουν πάνω από το 1/10 του βάρους τουςΔυστυχώς, αυτό δεν είναι εύκολο να το τηρούμε πάντα, γιατί ακόμα και αν επιλέξουμε μια τσάντα που ζυγίζει ελάχιστα, οι μαθητές πρέπει καθημερινά να κουβαλάνε πολλά σχολικά βιβλία και τετράδια μαζί τους.

Γι’ αυτό το λόγο, κυρίως για τα μικρότερα παιδιά του δημοτικού, συστήνεται η τσάντα με ροδάκια, ώστε να ελαχιστοποιείται το βάρος τους. Ένα άλλο κριτήριο για την επιλογή τσάντας θα πρέπει να είναι η ποιότητα της. Στην πλειοψηφία τους οι σχολικές τσάντες δεν αντέχουν δεύτερη χρονιά λόγω της κακής ποιότητας ή της κακής χρήσης από τα παιδιά.

Συζητήστε λοιπόν με τα παιδιά σας αυτά τα λίγα αλλά βασικά θέματα και σίγουρα οι αγορές σας θα γίνουν πιο εύκολη υπόθεση!

 

 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!