ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΣΤΗΝ 'ΕΝΟΤΗΤΑ'

Γιατί ο διαλογισμός και η γιόγκα μας κάνουν καλό;

Η έννοια της ενότητας είναι μια κεντρική ιδέα που συναντάται σε πολλά φιλοσοφικά ρεύματα και θρησκείες. Από την κοσμολογική μυθολογία, ακόμη,  πολλοί άνθρωποι πίστευαν και πιστεύουν ότι αποτελούν μέρος μιας ενότητας, είτε μιλάμε από υλικής πλευράς είτε από μεταφυσικής.

Η πίστη στην ιδέα της ενότητας, ότι δηλαδή τα πάντα στον κόσμο είναι συνδεδεμένα και αλληλεξαρτώμενα, φαίνεται πως έχει ευεργετική επίδραση στον ψυχισμό μας, μιας και δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα οντολογικού χαρακτήρα. Όπως πιστοποιεί μια νέα γερμανική ερεύνα, αυτοί που έχουν την πεποίθηση ότι όλοι και όλα είναι ενωμένα είναι περισσότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους. Αυτό, μάλιστα, ισχύει ανεξαρτήτως των όποιων θρησκευτικών πεποιθήσεων τους ή αν είναι άθεοι... Αναδεικνύει μάλιστα - ακουσίως - τη σπουδαιότητα της γιόγκα και του διαλογισμού για σωματική και πνευματική ισορροπία.

Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Psychology of Religion and Spirituality» (Ψυχολογία της Θρησκείας και της Πνευματικότητας) της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης. Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λάουρα Μαρί Έντινγκερ-Σονς του Πανεπιστημίου του Μανχάιμ διενέργησε δύο έρευνες με περίπου 75.000 άτομα στη Γερμανία. 

Στην πρώτη έρευνα, τουλάχιστον 7.000 άνθρωποι απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την αίσθηση ενότητας και την ικανοποίηση τους από τη ζωή. Όσο μεγαλύτερη ήταν η πίστη τους στην ενότητα του κόσμου, τόσο μεγαλύτερη ήταν και η ικανοποίηση που ένιωθαν από τη ζωή τους. 

Η δρ Εντινγκερ-Σονς επανέλαβε την έρευνα μετά από έξι εβδομάδες για να διερευνήσει αν τα ευρήματα μεταβάλλονταν με την πάροδο του χρόνου. Τα αποτελέσματα ήταν περίπου ίδια, δείχνοντας μια σχετική σταθερότητα στις απαντήσεις«Προφανώς οι πεποιθήσεις περί ενότητας είναι κάτι περισσότερο από ένα συναίσθημα ή μια διάθεση σχετιζόμενα με μια συγκεκριμένη κατάσταση. Μάλλον φαίνεται να αντιπροσωπεύουν μια γενικότερη στάση απέναντι στη ζωή», ανέφερε.

Στη συνέχεια η δρ Εντινγκερ - Σονς προσπάθησε να ερευνήσει αν η αίσθηση της ενότητας εξηγεί την ικανοποίηση από τη ζωή ακόμη καλύτερα και από τη θρησκευτική πίστηΔιαπιστώθηκε ότι η πίστη στην κοσμική ενότητα αποτελούσε καλύτερο προγνωστικό δείκτη για την ικανοποίηση από τη ζωή, σε σχέση με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις. 

Η επικεφαλής της έρευνας ανέφερε πως η ενίσχυση της αίσθησης ενότητας των πάντων μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να νιώσουν μεγαλύτερη ικανοποίηση στη ζωή τους, σε σχέση με την παραδοσιακή θρησκευτική πίστη και πρακτική. 

Στις μέρες μας όλο και περισσότεροι άνθρωποι κάνουν διάφορες δραστηριότητες για την επίτευξης αυτής της αίσθησης της ενότητας, όπως γιόγκα, διαλογισμό κ.α. Θυμίζουμε ότι η λέξη γιόγκα σημαίνει ενότητα και προέρχεται από την σανσκριτική λέξη γιούγκ που σημαίνει ενώνω.

Μιλώντας με πνευματικούς όρους θα λέγαμε ότι μέσω της γιόγκα επιτυγχάνεται η ένωση της ατομικής συνειδητότητας με την συμπαντική συνειδητότητα. Επομένως, είναι θα λέγαμε το μέσο για να έρθει αρμονία και ισορροπία ανάμεσα στο σώμα, το νου και τα συναισθήματα.

 

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!