ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Ερευνητές εστιάζουν στα πρώιμα συμπτώματα

Με τον όρο διατροφικές διαταραχές, εννοούμε τις διαταραχές που σχετίζονται με το σωματικό βάρος και το φαγητό. Οι πιο διαδεδομένες είναι η νευρική ανορεξία, η βουλιμία και η υπερφαγία. Οι διατροφικές διαταραχές έχουν πρωτίστως γενετικό - βιολογικό και περιβαλλοντικό υπόβαθρο.

Η πιο συνηθισμένη ασθένεια από όλο το φάσμα των διατροφικών διαταραχών είναι η νευρική ανορεξία. Συχνά γίνεται αντιληπτή όταν ο ασθενής οδηγηθεί σε ακραίο υποσιτισμό. Το ίδιο συμβαίνει και με τις άλλες διατροφικές διαταραχές. Δηλαδή, γίνονται ορατές όταν τα αποτελέσματα τους είναι εμφανή στο σώμα. 

Τι καινούριο προσφέρει η έρευνα;

Μια νέα βρετανική μελέτη κατάφερε να ταυτοποιήσει τις πρώτες προειδοποιητικές ενδείξεις ότι κάποιος μπορεί να έχει διαταραχή διατροφής. Η έρευνα αυτή, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «British Journal of Psychiatry» από το Βασιλικό Κολέγιο Ψυχιάτρων της Βρετανίας, έδειξε ότι τα άτομα που διαγνώστηκαν με διαταραχή διατροφής είχαν υψηλότερα ποσοστά άλλων ασθενειών και συνταγογραφημένων φαρμάκων κατά τα έτη πριν από τη διάγνωσή τους.  

Αξίζει να σημειώσουμε πως αν και οι διατροφικές διαταραχές αφορούν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που καταπιάστηκε με τις πρώιμες ενδείξεις αυτών των διαταραχώνΟι συντάκτες της έρευνας και η επιστημονική κοινότητα θεωρούν πως τα ευρήματα μπορεί να δώσουν στους γιατρούς περισσότερες πιθανότητες να  διαγνώσουν έγκαιρα τις διατροφικές διαταραχές. 

Η ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Σουόνσι (Swansea University), εξέτασε ανώνυμα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας και εισαγωγές νοσοκομείων στην Ουαλία, σε μια περιοχή όπου 15.558 άτομα διαγνώστηκαν με διαταραχές διατροφής μεταξύ 1990 και 2017.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δύο χρόνια πριν διαγνωστούν με διατροφική διαταραχή, τα άτομα αυτά είχαν αυξημένα επίπεδα άλλων ψυχικών διαταραχών όπως διαταραχές προσωπικότητας, κατάθλιψη,  αλκοολισμό. Επίσης, παρατηρήθηκαν αυξημένα ποσοστά ατυχημάτων, τραυματισμών και αυτοτραυματισμού. 

Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώθηκαν και σε επίπεδα φαρμάκων, καθώς τα άτομα με διατροφικές διαταραχές είχαν υψηλότερα ποσοστά συνταγογράφησης για αντιψυχωτικά και αντικαταθλιπτικά. Ακόμη, είχαν υψηλότερα ποσοστά συνταγογράφησης για γαστρεντερικά φάρμακα και για διαιτητικά συμπληρώματα.

Η επικεφαλής της έρευνας, δρα Τζακίντα Ταν, δήλωσε ότι η πρώιμη παρέμβαση στις διατροφικές διαταραχές έχει μεγάλη αξία, ενώ η καθυστέρηση οδηγεί σε χειρότερη πρόγνωση και αποτελέσματα, αλλά και σε περισσότερη ταλαιπωρία.

 

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!