Φροντίστε την υγεία σας με... μια ρόγα από σταφύλι

Φροντίστε την υγεία σας με... μια ρόγα από σταφύλι

Ο ερχομός του φθινόπωρου είναι συνδεδεμένος με το σταφύλι, ένα από τα πιο θρεπτικά και γευστικά φρούτα. Δικαίως, η σταφίδα, δηλαδή το αποξηραμένο σταφύλι έχει χαρακτηριστεί ως το ελληνικό super food (υπερτροφή).

Το σταφύλι είναι ο καρπός του αμπελιού και είναι γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Ελλάδα. Στη χώρα μας καλλιεργούνται δεκάδες ποικιλίες σταφυλιών, τόσο για φαΐ όσο και για κρασί. Με βάση το χρώμα του διαχωρίζεται σε λευκό, κόκκινο και μαύρο.

Τις ευεργετικές του ιδιότητες τις χρωστάει στο κάλιο, στις βιταμίνες (A, B, C), στη ρεσβερατρόλη, στα φλαβονοειδή και στην κουερσιτίνη που περιέχει. Οι ουσίες αυτές προστατεύουν τον οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις, έχουν αντικαρκινική δράση, βοηθούν στην επούλωση των ελκών, έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιαλλεργική δράση και προστατεύουν το κυτταρικό DNA από την οξειδωτική καταστροφή.

 

Ιστορία

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Στάφυλος ήταν γιος του Διονύσου και της Αριάδνης. Σε άλλο μύθο ο Στάφυλος ήταν βοσκός του βασιλεία της Αιτωλίας Οινέα, ο οποίος παρατήρησε ότι μια από τις κατσίκες του που έτρωγε έναν συγκεκριμένο καρπό πάχαινε περισσότερο από τις άλλες. Όταν πρόσφερε αυτόν τον καρπό στο βασιλιά του, εκείνος παρασκεύασε ένα χυμό που τον ονόμασε "οίνο", ενώ στον καρπό έδωσε το όνομα του βοσκού του (σταφύλι).

Τα πρώτα δείγματα αμπελοκαλλιέργειας στον ελλαδικό χώρο, έχουν βρεθεί στην Ανατολική Μακεδονία (Κρηνίδες Καβάλας) και ανάγονται στα τέλη της προϊστορικής περιόδου.

Οι Φοίνικες διέδωσαν την καλλιέργεια του αμπελιού στη Γαλλία και λίγο αργότερα οι Ρωμαίοι στη Βρετανία. Προς το 13ο αιώνα μ.Χ. Οι Άραβες προώθησαν την καλλιέργεια του στην Ισπανία και στην Πορτογαλία και μέχρι τον 17 αιώνα το αμπέλι είχε γίνει γνωστό σε όλη την Ευρώπη.

 

Αντικαρκινικές ιδιότητες

Τα υψηλά επίπεδα των φλαβονοειδών (ανθοκυανίνες, στιλβένια) και πολλά ακόμη αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα σταφύλια, μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού και του προστάτη, οι οποίοι συνδέονται με τη δράση των ελεύθερων ριζών.

Οι αντιοξειδωτικές διαιτητικές ίνες του σταφυλιού βοηθούν επίσης στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

 

Τα οφέλη της ρεσβερατρόλης

H ρεσβερατρόλη είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό που βρίσκεται στη φλούδα και στα κουκούτσια των σταφυλιών. Τα φυτά παράγουν αυτή την ουσία για την άμυνα τους.

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες και οι φαρμακευτικές εταιρείες διεξάγουν πολλές έρευνες για να μελετήσουν τις ευεργετικές ιδιότητες της ρεσβερατρόλης. Μεγάλο μέρος της φήμης της το χρωστάει στην αντικαρκινική δράση. Ιδίως, προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος που οφείλεται στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να καταστείλει τις ελεύθερες ρίζες, να μειώσει τους δείκτες της φλεγμονής και να ρίξει την ''κακή'' χοληστερίνη (LDL).

Όταν παράγουμε το μούστο, ένα μέρος της ρεσβερατρόλης διαλύεται μέσα σε αυτόν και έτσι οι ιδιότητες της μεταφέρονται στο κρασί, προπάντων το κόκκινο.

Άλλες θεραπευτικές ιδιότητες

Τα φλαβονοειδή, η κερκετίνη και η ρεσβερατρόλη αποτρέπουν την ''κακή'' χοληστερίνη που οδηγεί στον σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας και μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης θρόμβων στο αίμα.

Το σταφύλι περιέχει υψηλά επίπεδα καλίου το οποίο βοηθάει τον οργανισμό να αποβάλει το περίσσιο νερό και τις τοξίνες.

Οι υδατάνθρακες που έχει το σταφύλι βοηθούν στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα. Τα αντιοξειδωτικά και οι φυτικές ίνες απομακρύνουν επίσης την απειλή του μεταβολικού συνδρόμου.

 

Πηγές:

  • Ηealthline

  • Medical News Today

  • iatronet

  • agrocapital

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!