Η παχυσαρκία βλάπτει την υγεία και τη γεύση...

 Η παχυσαρκία βλάπτει την υγεία και τη γεύση...

Στις μέρες μας, οι συνέπειες που έχει η παχυσαρκία στην υγεία μας είναι σχετικά γνωστές.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ως παχυσαρκία ορίζεται η παθολογική εκείνη κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υπερβολικό σωματικό λίπος, σε τέτοιο βαθμό που να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στον οργανισμό, οδηγώντας στην ελάττωση του προσδόκιμου επιβίωσης και την εμφάνιση αυξημένων προβλημάτων υγείας. 

Πέρα από την βλάβη στην υγεία (καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης, κλπ.), μια νέα έρευνα ήρθε να αναδείξει ότι η παχυσαρκία συνδέεται με μειωμένη ανταπόκριση στην αίσθηση της γεύσηςΗ συγκεκριμένη μελέτη έγινε από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης «Binghampton» και δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο «ScienceDaily».

Σύμφωνα με τους συντάκτες της, πρόκειται για την πρώτη έρευνα που εξέτασε τις νευρωνικές αλλαγές που κρύβονται πίσω από αυτή την κατάσταση. «Είναι εντυπωσιακό το πόσο λίγα ξέρουμε για το πώς η παχυσαρκία επηρεάζει την αίσθηση της γεύσης, αν σκεφτεί κανείς ότι η τελευταία καθορίζει τι είναι αυτό που θα επιλέξουμε να φάμε», δήλωσε η Πατρίσια ντι Λορέντζο, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπίστήμιο Binghampton.

 

Λίγα λόγια για τις έρευνες

Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε αρουραίους που είχαν γίνει παχύσαρκοι μετά από μια διατροφή υψηλή σε λίπη. Οι αποκρίσεις του εγκεφάλου των αρουραίων στα ερεθίσματα της γεύσης ήταν καθυστερημένες και είχαν μικρότερη ένταση και διάρκεια σε σχέση με τους αδύνατους αρουραίους. Η ερευνήτρια ανέφερε ότι το ζήτημα είναι να βρεθεί αν τα ίδια αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στους αρουραίους εμφανίζονται και στους ανθρώπους, κάτι που θεωρεί αρκετά πιθανό. 

Η μέχρι τώρα έρευνα έχει δείξει ότι τόσο στους παχύσαρκους αρουραίους όσο και στους παχύσαρκους ανθρώπους ο αριθμός των γευστικών καλύκων στη γλώσσα (κύτταρα που αντιδρούν στα διαφορετικά ερεθίσματα: γλυκό, πικρό, ξινό, αλμυρό) είναι μειωμένος. Με βάση αυτό το δεδομένο,  η Πατρίσια ντι Λορέντζο θεωρεί ότι η μειωμένη ανταπόκριση του εγκεφαλικού στελέχους στα ερεθίσματα γεύσης που βρέθηκε στα ποντίκια είναι αρκετά πιθανό να παρουσιάζεται και στους ανθρώπους.

 

Στα του οίκου μας...

Στην Ελλάδα η νόσος της παχυσαρκίας είναι σε έξαρση, όπως έδειξε η πανελλήνιας εμβέλειας επιδημιολογική μελέτη που διεξήγαγε η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, όπου βρέθηκε, ότι οι άνδρες με παχυσαρκία αποτελούν το 26,0% του Ελληνικού ανδρικού πληθυσμού και οι παχύσαρκες γυναίκες αντίστοιχα αποτελούν το 18,2%

Εάν συνυπολογισθεί και το ποσοστό των ατόμων με υπερβάλλον σωματικό βάρος, μία κατάσταση που συνήθως εξελίσσεται με την πάροδο των ετών σε παχυσαρκία, τότε παρατηρείται ότι μόνο το 31,0% των Ελλήνων και μόνο το 47,2% των Ελληνίδων, έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας. 

Στα παιδιά και τους εφήβους τα ευρήματα είναι κατά τι πιο αισιόδοξα, αφού περίπου το 79% των Ελληνόπουλων έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος.


Πηγή: «ScienceDaily», Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!