ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΥΣ!

Τα λουλούδια μπορούν να μας κάνουν ευτυχισμένους!

Ο εγκέφαλός μας είναι σε θέση να παράγει χημικές ουσίες που μας κάνουν ευτυχισμένους, όταν δοθεί το αντίστοιχο ερέθισμα. Πρόκειται για τη ντοπαμίνη, την οξυτοκίνη και τη σεροτονίνη. Οι ουσίες αυτές είναι λίγο έως πολύ γνωστές, αλλά ας δούμε και πώς ακριβώς συνδέονται με τη φροντίδα των λουλουδιών μας.

 

Ντοπαμίνη

Η ντοπαμίνη ενεργοποιείται όταν μας διακατέχει η προσδοκία της ανταμοιβής. Ο άνθρωπος ασυνείδητα συνέδεσε την άνθιση των λουλουδιών με τον ερχομό της αφθονίας, μετά από έναν πεινασμένο χειμώνα. Η εξέλιξη του είδους μας φυσικά έχει πλέον λύσει – για ένα τουλάχιστον μέρος του πληθυσμού της γης – το θέμα της διατροφής για όλο τον χρόνο, κι έτσι δε συνδέουμε τα λουλούδια με τα τρόφιμα.

Όμως η άνθηση ενός λουλουδιού δεν παύει να προκαλεί την αίσθηση ότι κάτι νέο και ιδιαίτερο έρχεται, ενεργοποιώντας έτσι την ντοπαμίνη.

Τα φωτεινά χρώματα μάλιστα σηματοδοτούσαν πολύτιμη τροφή για τους κυνηγούς – τροφοσυλλέκτες, εξισορροπώντας με τον τρόπο αυτό τη συνολική διατροφή τους. Δεν το έκαναν φυσικά επειδή γνώριζαν από χημεία, αλλά πιθανόν η ντοπαμίνη και η θετική αίσθηση που τους δημιουργούσε, τους προσέλκυε την προσοχή.

 

Οξυτοκίνη

Λέγεται κι αλλιώς «ορμόνη της αγάπης». Ο οξυτοκίνη είναι η ορμόνη εκείνη που δημιουργεί το αίσθημα της κοινωνικής εμπιστοσύνης, της ρομαντική αγάπη αλλά και τη μητρική. Επειδή γνωρίζουμε πόσο δύσκολα απαντάται στην καθημερινότητά μας αυτό το συναίσθημα και πόσο γρήγορα μπορεί να χαθεί, είθισται να είμαστε πρόθυμοι να βρίσκουμε τρόπους που το διεγείρουν. Τα λουλούδια είναι η απάντηση!

Συνδέονται με το αίσθημα κοινωνικής εμπιστοσύνης. Μπορούν να εκφράσουν την πρόθεση να επενδυθεί προσπάθεια σε μία σχέση ή δείχνουν το σεβασμό. Υπό μία πιο αφηρημένη προσέγγιση, οι σχέσεις είναι τόσο εύθραυστες όσο τα λουλούδια, άρα η φροντίδα που δίνουμε στα φυτά μας, μας βοηθά να θυμόμαστε τη φροντίδα που έχουν ανάγκη οι σχέσεις μας.

 

Σεροτονίνη

Η σεροτονίνη είναι μία χημική ουσία που αναφέρεται στις περιπτώσεις των αντικαταθλιπτικών ουσιών. Τι αίσθημα ακριβώς διεγείρει; Εκείνο της προσωπικής υπερηφάνειας, της κοινωνικής αναγνώρισης. Τα λουλούδια είναι ένα μέσο που μπορεί να βοηθήσουν τον εγκέφαλό μας να τονώσει αυτήν την αίσθηση που αναζητάμε.

Ίσως το θέμα της κοινωνικής αναγνώρισης να μην είναι κάτι που γενικά συζητιέται, ωστόσο είναι ζητούμενο. Και στις περιπτώσεις που ο εγκέφαλος αποτυγχάνει να διεγείρει τη σεροτονίνη, τότε το αίσθημα που μένει είναι ‘πικρό’. Γι’ αυτό και αναζητούμε κοινωνικά αποδεκτούς τρόπους να το ενεργοποιήσουμε. Τα λουλούδια αποτελούν έναν από αυτούς τους τρόπους. Είτε τα δίνετε, είτε τα λαμβάνετε, είτε τα αγοράζετε μόνοι σας για εσάς, τα λουλούδια σας βοηθούν να αισθανθείτε κοινωνικά σημαντικός, αβίαστα και απλά.

 

πηγή πληροφοριών: psychologytoday.com

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc c. Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official 

 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!