Η αλλαγή του χρόνου πλησιάζει και τι καλύτερο να τον υποδεχτούμε με μία special βασιλόπιτα στα μέτρα του γούστου μας και του τραπεζιού μας!
Για το λόγους αυτούς σας παρουσιάζουμε μία vegan συνταγή για το γλυκό των ημερών, με υλικά που μπορείτε πάντα να βρείτε από το e-shop μας altandshop.gr.
Υπολογίστε τη δόση για ταψάκι διαμέτρου 22 με 24 εκατοστά.
Τι θα χρειαστείτε:
1 1/2 φλ. φυτικό γάλα (πχ αμυγδάλου)
1/2 φλ. ηλιέλαιο
1/4 φλ. φρεσκοστιμμένο χυμό πορτοκαλιού
1 1/2 φλ. ζάχαρη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι & 1 λεμόνι
1 1/2 κ.γ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. κοφτό μαγειρική σόδα
1/2 φλιτζάνι καρύδα ξερή τριμμένη
2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζ. καρύδια ή αποξηραμένα φρούτα ψιλοκομμένα, όπως ροδάκινα ή δαμάσκηνα (προαιρετικά)
Για το πασπάλισμα: 1/2-1 φλ. αλεύρι καρύδας ή ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση συνταγής:
1. Σε μια λεκανίτσα βάζουμε όλα τα υγρά (γάλα, λάδι) μαζί με τη ζάχαρη και χτυπάμε στο μίξερ για λίγα λεπτά ώσπου να λιώσει η ζάχαρη.
2. Προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν.
3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε στο μείγμα μας σε 3-4 δόσεις ανακατεύοντας διαρκώς στη χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.
4. Προσθέτουμε την καρύδα και τα καρύδια ή τα φρούτα και ανακατεύουμε ελαφρά με μια κουτάλα ή σπάτουλα.
5. Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα. Τυλίγουμε ένα νόμισμα σε μεμβράνη κατάλληλη για ψήσιμο ή σε αλουμινόχαρτο και το βυθίζουμε στη ζύμη.
6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175oC για 50-55 περίπου λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Αφήνουμε να κρυώσει, βγάζουμε από την φόρμα, πασπαλίζουμε αν θέλουμε με άχνη ζάχαρη ή αλεύρι καρύδας ή πούδρα αμυγδάλου και σερβίρουμε.
Γράφει η Dr Angel,
Αγγελική Κοσκερίδου
Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist
Doctor of Naturopathic Medicine
MSc Health Psychology