SLOW TRAVEL, ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΨΑΧΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΣΟΥΒΕΝΙΡ

Slow Travel, για όσους ψάχνουν κάτι παραπάνω από ένα εντυπωσιακό σουβενίρ

Πολλές φορές ένα ταξίδι αναψυχής συνδέεται με την αγωνία του να κάνουμε και να δούμε πράγματα που θεωρούνται must. Άλλες φορές πάλι μπορεί ένα ταξίδι να μας φανεί κάπως ‘κενό’, χωρίς δηλαδή ένα περιεχόμενο, έναν στόχο που τέλος πάντων τον πετύχαμε ή όχι.

Ακόμα μπορεί κάποιος να νιώθει ότι πηγαίνοντας σε ένα μέρος όπου η πορεία του ως τουρίστας είναι απολύτως προδιαγεγραμμένη, στερείται την ουσία της επίσκεψής του, την επαφή του με την τοπική κοινωνία, τους ντόπιους και τις συνήθειές τους.

Οι καταιγιστικοί ρυθμοί και η τυποποίηση, δηλαδή, καταλαμβάνουν και το πολύτιμο αυτό κομμάτι των διακοπών. Σε μεγάλο βαθμό όμως είναι στο χέρι μας να τις διαμορφώσουμε όπως εμάς μας ολοκληρώνει καλύτερα.

Το slow travel λοιπόν είναι μια προσέγγιση στον τρόπο των διακοπών που απαντά σ' αυτού του τύπου τις fast food διακοπές. 

 

Οι ρίζες και η φιλοσοφία του slow travel

Το 1986, στη Ρώμη με αφορμή το άνοιγμα ενός εστιατορίου γνωστής αλυσίδας fast food, ξεκίνησε ένα κίνημα, το ‘slow food’ που έβαζε για πρώτη φορά στο επίκεντρο την προώθηση του παραδοσιακού φαγητού, των ντόπιων προϊόντων, καθώς και τον τρόπο που αυτά παράγονταν και προσφέρονταν.

Η οπτική αυτή στην εξέλιξη του τουρισμού και των παρεχόμενων υπηρεσιών άγγιξε πολλούς ανθρώπους, ωθώντας τους στον να προωθήσουν την τουριστική συνείδηση (εάν θα μπορούσαμε να το πούμε έτσι) του slow travel.

Το τρίπτυχο της φιλοσοφίας του slow travel είναι απλό. Ένα, εστιάζουμε στο ταξίδι, στη διαδρομή. Δύο, γνωρίζουμε τους ντόπιους. Τρία, προστατεύουμε το περιβάλλον. Μπορεί όλα αυτά να μη μας φαίνονται ξένα ή ούτε κάποια φοβερή καινοτομία. Κι όμως, το ιδιαίτερο στην περίπτωση του slow travel είναι η προσπάθεια να συνδυαστούν αυτές οι πτυχές και οι τρεις μαζί.

Στην πραγματικότητα μάλιστα φαίνεται ότι τους περισσότερους ταξιδιώτες που έψαχναν έναν πιο εναλλακτικό τρόπο διακοπών, τους ένοιαζε (και συνεχίζει να συμβαίνει) η επαφή με τους ντόπιους, με τις παραδόσεις και οι ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου. Το περιβάλλον και η προστασία του σπάνια έμπαιναν στο κάδρο.

Αντίστοιχα, βέβαια, όσοι ασχολούνται με το κομμάτι του οικολογικού τουρισμού (ecotourism) λίγη σημασία δίνουν στην προσωπική τους ψυχαγωγία ή στην επίτευξη άλλων στόχων παράλληλα, όπως τη στήριξη μικρών μαγαζιών ή μονάδων παραγωγής, έναντι των μεγάλων πολυεθνικών.

 

Απολαμβάνω τη διαδρομή

Ίσως είναι από τις προσεγγίσεις που έρχονται πολύ κόντρα στο ρεύμα και την ταχύτητα της εποχής. Η βασική αρχή του slow travel δεν είναι προφανώς να φτάσει κάποιος κάπου όσο πιο γρήγορα γίνεται, αλλά να καταστήσει το ταξίδι μέχρι την ‘Ιθάκη’ του ένα κομμάτι-κλειδί.

Οι slow travellers επιλέγουν λοιπόν να ταξιδέψουν οδικώς, με τραίνο (παλιότερης κοπής) ή με πλοίο. Ο χρόνος έτσι γίνεται σύμμαχος και όχι αντίπαλος που πρέπει να νικηθεί. Ο ταξιδιώτης έτσι ποτυπώνει βαθύτερα τις εικόνες τις διαδρομής και προτιμάει τα αναπάντεχα του αργού ταξιδιού, παρά την illustration του αεροπλάνου.

 

Συνδέομαι με τους ντόπιους

Η Ελβετή εξερευνήτρια, Isabelle Eberhardt, η οποία μάλιστα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους απανταχού slow travellers, πίστευε και προσπαθούσε να μυήσει τους αναγνώστες της σ’ αυτό, πως ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις τους ντόπιους είναι να ταξιδέψεις όπως εκείνοι, ακόμη κι αν αυτό σήμαινε να ανέβουν και σε γάιδαρο.

Βλέποντας έναν τόπο μέσα από τα μάτια των ίδιων του των κατοίκων οι slow travellers αποκτούν μία βαθύτερη γνώση και πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τον κόσμο γύρω τους. Και στην πραγματικότητα, οι εικόνες πίσω από τις βιτρίνες και τα λαμπερά φώτα είναι πολύ διαφορετικές.

 

Προστατεύω το περιβάλλον

Τι μας καλεί να σκεφτόμαστε επιπλέον; Τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το ταξίδι μας και η παραμονή μας στο περιβάλλον ενός τόπου. Κάτι τέτοιο μπορεί να στηριχθεί επιλέγοντας eco-friendly τοποθεσίες και υποστηρίζοντας την τοπική οικονομία ή περιορίζοντας τις όποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει το μέσο μεταφοράς που επιλέγουμε για να φτάσουμε στον προορισμό μας.

Για πολλούς οι slow travel επιλογές έχουν ακόμα να κάνουν με το σεβασμό στο περιβάλλον γύρω τους, ‘αποζημιώνοντας’ με κάποιον τρόπο την τοπική κοινωνία για όσα προσφέρει σε έναν επισκέπτη της.

source: booking.com, slowtravel.gr

 

Γράφει η Dr Angel,

Αγγελική Κοσκερίδου

Holistic Doctor – Counseling Psychotherapist

Doctor of Naturopathic Medicine

MSc Health Psychology

www.AggelikiKoskeridou.com

insta: dr_aggelikikoskeridou_official

 

Pin It

Αναζήτηση άρθρων

Ακολουθήστε μας

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτίωση της περιήγησής σας. Η επιχείρηση συμμορφώνεται με τον GDPR.

Εγγραφείτε & Κερδίστε ένα δώρο έκπληξη!